Beta av Solaris 9 er klar til nedlasting

Sun har lagt ut en gratis prøveversjon av Solaris 9 for UltraSparc og Intel-prosessorer. Den endelige utgaven skal på markedet i løpet av 2002.

Sun har lagt ut en gratis prøveversjon av Solaris 9 for UltraSparc og Intel-prosessorer. Den endelige utgaven skal på markedet i løpet av 2002.

Det advares mot å bruke betaversjonen til kritiske applikasjoner og data. Sun Microsystems Inc ønsker tilbakemeldinger fra brukere slik at den endelige versjonen kan bli så stabil og pålitelig som mulig. Systemet kan kjøres på maskiner med 32 biters Intel-kompatible prosessorer og på 64 biters Sparc-kompatible prosessorer fra Sun selv - UltraSparc - og andre, blant dem Fujitsu Siemens-maskiner. Nedlastingen av betaversjonen innebærer en samlet filoverføring på mer enn én gigabyte.

På Intel-plattformen gjenspeiler Solaris 9 hvordan Sun trapper opp konkurransen med Linux. Siden januar 2000 tilbys Solaris 8 gratis til maskiner med opptil åtte prosessorer. I Solaris 9 for Intel er det et Linux kompatibilitetsmodus som gjør det mulig å kjøre Linux-applikasjoner uten rekompilering.

På Sparc-plattformen tilbys Linux programmeringsgrensesnitt, kommandoer og verktøy slik at "de fleste" Linux-applikasjoner skal kunne la seg rekompilere slik at de kan kjøres under Solaris 9.

Et annet hensyn er at applikasjoner utviklet for tidligere utgaver av Solaris skal kunne kjøres uten endringer under Solaris 9. Dette er blant de viktigste tilbakemeldingene Sun ber om i beta-fasen.

Sun legger vekt på at Solaris 9 generelt sett skal fremme plattformens tilgjengelighet, skalerbarhet og sikkerhet. Håndtering av flerprosessorsystemer og av applikasjoner som krever mye minne nevnes som de mest sentrale forbedringene i forhold til forgjengeren. Det svarer til profileringen av Suns mest avanserte servere, blant annet den nye Sun Fire 15000 som kan dimensjoneres til 109 prosessorer og 500 gigabytes minne. Sun mener videre at Solaris 9 skal bli plattformen som muliggjør robuste webtjenester. Et nytt rekonfigureringsgrensesnitt skal gjøre det mulig å løpende fordele prosessorkraft til samtidig kjørende applikasjoner etter behov.

Andre egenskaper er autentisering etter den nyeste utgaven (5) av Kerberos-standarden, og støtte til CD-brenning.

Til toppen