Blir verdens største mobiloperatør

Det britiske mobilselskapet Vodafone kjøper amerikanske AirTouch for 56 milliarder amerikanske dollar (410 milliarder kroner) og etablerer dermed verdens største mobilselskap med 23 millioner kunder.

Kjøpet skjer dels ved aksjer i Vodafone, dels i kontakter og er anbefalt av styrene i de to selskapene som offentliggjorde avtalen fredag kveld bare timer etter at Bell Atlantic, som startet budrundene om AirTouch for to uker siden, varslet at selskapet ikke ville by over.

Aksjeeiere i AirTouch vil motta fem Vodafone-aksjer samt 9 dollar for hver aksje per fredag kveld. Dette øker Vodafones opprinnelige bud fra 90 dollar per aksje for nesten to uker siden til 97 dollar per aksje. Bell Atlantics opprinnelige bud på AirTouch-aksjene var vel 77 dollar utelukkende i aksjer i eget selskap. Bell-selskapet vil fortsette sitt samarbeid med det nye selskapet, blant annet med avtaler innenfor roaming. Tidligere har MCIWorldCom vurdert å by på AirTouch, men fant kjøpet for risikabelt. Også British Telecom skal ha vurdert et AirTouch-kjøp.

Vodafone og AirTouch blir samlet verdens største mobilselskap med en kapitalisert verdi på 110 milliarder dollar, Vodafone, som er overtakende selskap, blir Storbritannias tredje største børsnoterte selskap. Vodafone er allerede Storbritannias største mobiloperatør, så vidt foran det British Telecom-kontrollerte Cellnet.

I en pressemelding fra de to selskapene heter det at navnet på det nye selskapet blir Vodafone AirTouch PLC. Selskapet har et potensiale på 1 milliard kunder i de 23 nasjonene selskapet opererer, og har så langt 23 millioner av disse i sin kundeportefølje.

Vodafone og AirTouch har aksjeposter i en rekke mobiloperatører, men har lite overlapping. Blant dobbeltdekningen er aksjeposter i svenske Europolitan, og etter fusjonen eier det nye selskapet 71 prosent av selskapet.

Til toppen