Bok mot Microsoft er bestselger før lansering

Anti-Microsoft-boka The Microsoft File er allerede på 13. plass på salgslista til Amazon.com. Microsoft mener den hører hjemme i avdelingen for "fri diktning".

Den offisielle lanseringsdatoen for The Microsoft File er 8. september. På Amazon.com kan du bestille den allerede. Og du har selskap av mange som er opptatt av hva den erfarne journalisten Wendy Goldman Rohm har å fortelle. Amazon.com tilbyr boka til 40 prosent under listepris.

Rohm er kjent som bidragsyter til tidsskrifter og aviser, fra Wired og PC Week til Chicago Tribune og Financial Times. Hun sysler ikke bare med IT-journalistikk, men har også skrevet dikt og skuespill.

Boka hennes bygger på interne Microsoft-dokumenter, supplert med en rekke kilder fra innsiden, og krydret med saftige sitater fra kjente Microsoft-hatere. Den tar stort sett opp forhold som skjedde for mange år siden, og har lite å si om det som ligger til grunn for de aktuelle søksmålene mot Microsoft.

Rohm hevder at da Gates ble klar over at hun arbeidet med boka, ringte han personlig til ulike redaktører for å presse dem fra å trykke artiklene hennes. Microsoft har ikke dementert at redaktører er blitt kontaktet "for å sikre at saker om Microsoft holdt seg til fakta", men benekter at Gates gjorde dette personlig. Blant Rohms avsløringer:

  • Under Comdex-messen høsten 1989, hyrte IBMs OS/2-ansvarlige James Cannavino en sikkerhetsekspert for å sjekke hotellrommet i Las Vegas kvelden før han skulle ha et møte med Bill Gates. På det tidspunktet var OS/2 fortsatt et samarbeidsprosjekt mellom Microsoft og IBM. Sikkerhetseksperten fant avlyttingsutstyr i form av tre små apparater. Rohm sier ikke direkte at utstyret var plantet der av Microsoft. Cannavino, som i dag leder selskapet Cyberspace, sier til Associated Press at han aldri har rettet noen beskyldning mot Gates, og legger til "for alt jeg vet kan alle rommene på hotellet ha vært avlyttet".
  • På den tida da Novells DR-DOS fortsatt var et gunstig alternativ til Microsofts MS-DOS, hadde den tyske PC-leverandøren Vobis, en av Europas største, et opplegg der kundene selv kunne velge hva de ville ha på sin maskin. Microsoft sa til Vobis at i så fall ville MS-DOS-lisensen koste 18 dollar per maskin. Hvis de forpliktet seg til kun å levere MS-DOS, ville lisensen koste dem bare ni dollar per maskin.
  • Tidlig på 1990-tallet så det ut som om tastaturfrie maskiner kunne fått et gjennombrudd. Microsoft inngikk en samarbeidsavtale med Go Corp. og presset dem til å gi fra seg konfidensiell informasjon om deres proprietære operativsystem PenPoint. Rohm hevder at hele samarbeidsavtalen bare var et skalkeskjul, og at den egentlige hensikten var å kopiere Gos teknologi i Microsofts eget PenWindows.
  • Da Microsoft var under etterforskning for konkurransevridende praksis tidlig på 1990-tallet, ble det funnet et håndskrevet notat "purge email" ("utrensk e-post") underskrevet Bill Gates. Rohm betrakter dette som et tegn på at Gates ødela bevismateriale.

Boka inneholder en rekke stikk mot Bill Gates som person. Han skal ha vært sett på restaurant med en prostituert. Rohm siterer anonyme kilder som beskriver Gates som "slaskete, sosialt uskikket, skranglete, usikker, hensynsløs". Hun lar også Ray Noorda - toppsjef i Novell under slaget om DR-DOS og mannen bak selskapet Caldera som har et eget søksmål gående mot Microsoft - stemple Gates som "den lille mammadalten".

En talsperson for Microsoft som bekrefter å ha lest boka, karakteriserer påstanden om kontakten mellom Gates og prostituerte som "fornærmende og usann". Det heter videre at det er urimelig å antyde at Microsoft sto bak avlyttingen av James Cannavino. Dessuten hevder selskapet at alle Rohms avsløringer stammer fra etterforskningen av Microsoft i fem år fram til 1995, og at både konkurransemyndighetene (FTC - Federal Trade Commission) og justisdepartementet i Washington ikke fant grunnlagt for noe søksmål.

I 18 sider mot slutten av boka behandles etterforskningen som ligger til grunn for myndighetenes aktuelle søksmål mot Microsoft. Den karakteriseres som "famlende" og "sirkusaktig".

Til toppen