JUSS OG SAMFUNN

Boken som fetisj

Jeg er glad i bøker. Jeg liker å lese dem, fordype meg i dem, dvele over gode formuleringer og la meg imponere av et godt oppbygd resonnement. Så hva er det med bøker publisert over internett som er så merkelig utilfredsstillende? Skriver HjemmeNetts Nina Furu i dagens stjernestreif.

Nina Furu
13. mai 1998 - 08:53

"

Antakelig er det dét at en bok er mer enn tanker presentert i lesbar form. Boken er også en fetisj. Enhver bok har sin sanselige, taktile særegenhet. Gamle bøker lukter av lær og gulnet papir. Nye bøker knaser i innbindingen når du brekker dem opp første gang. Papiret er noen ganger glanset og glatt, andre ganger grovkornet og porøst. Trykksverten oppfører seg forskjellig avhengig av trykkemetoden, og det påvirker bokens fysiske gestalt.

Min personlige favoritt er lefsete paperbacks som jeg kan bøye bakover slik at omslagssidene berører hverandre. Jeg føler liksom at jeg ikke har tilegnet meg innholdet hvis det ikke synes på boken at den er lest. Jeg trenger å berøre den, litt hardhendt, fordi det er sånn jeg gjør den til min.

Problemet med fysiske bøker er at de blir utsolgt fra forlaget. Du kan selvfølgelig gå på skattejakt på antikvariater, men sjansen for å finne akkurat det du leter etter er ganske liten. Derfor er det selvfølgelig flott at slike bøker blir liggende på nett.

Ett eksempel er Thomas Hylland Eriksens "Veien til et mer eksotisk Norge" som ble utgitt på Ad Notam Gyldendal i 1991. Du finner teksten via pekeren i margen til høyre.

Men den totale bokopplevelsen finner du dessverre ikke.

"

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.