Boligprisene i Silicon Valley faller

Fallet i Den nye økonomien kan måles på mange måter, blant annet i boligannonsene og hos bilforhandlerne i Silicon Valley.

Milliardene som ble pøst inn i IT-bransjen førte til et enormt press i Silicon Valley og San Francisco. Eiendomspriser og salget av luksusbiler har eksplodert i takt med kursutviklingen og aksjegevinster.

Men det var svært mange som ikke rakk å sikre seg en gevist. Nå er euforien over, og kursras sammen med oppsigelser har fått markedet til å tippe andre veien. Nå faller boligprisene og bilsalget, skriver USA Today.

I fjor var bare to prosent av alle boliger i San Francisco ledige, men nå er åtte prosent ledig. Særlig i South of Market-området, der svært mange av Internett-selskapene hadde sine kontorer, er nå et av fem kontorer tomme og det vil bli verre, tror eiedomsselskaper USA Today har snakket med.

Det er også blitt kjøpers marked på boligmarkedet - budrundene går tregt fordi det er så mange som vil selge, eller leie ut for å slippe å selge. Mange som kjøpte de siste årene sitter på enorme lån - en bolig for en familie (enten leilighet, hus eller del av hus) kostet i snitt 4,2 millioner kroner i januar, en vekst på 21 prosent siden januar i fjor.

Antallet leilighet til leie-annonser har steget med 43 prosent de siste tre månedene. Også salget av biler som BMW faller. I fjor betalte 65 prosent av kjøperne kontant, forteller en forhandler til USA Today, Nå gjør under halvparten dette. Han har også fått en del avbestillinger i det siste.

Til toppen