Bra EM-alternativ ved NRK-streik eller om TV-en ryker

Til hvert av de store fotballarrangementene de siste årene har Electronic Arts kommet med en ny utgave av selskapets fotballspill. Europamesterskapet som starter denne helgen er intet unntak

I skrivende stund er det ennå ikke avgjort om NRKs journalister vil streike eller ikke under årets europamesterskap i fotball. Av en eller annen grunn sammentreffer alltid NRK-journalistenes lønnsoppgjør med tidspunktet de store fotballmesterskapene går av stabelen. Det føles i alle fall slik.

Skulle det bli streik og du ikke har alternative kanaler som svensk TV eller en av satellittkanalene tilgjengelig, kan du kanskje oppheve noe av skuffelsen ved å spille Electronic Arts Sports' UEFA Euro 2000, fotballspillet som er basert på årets EM.


Rent teknisk er det ikke mye som skiller UEFA Euro 2000 fra tidligere fotballspill Electronic Arts (EA) har utgitt. Litt flere detaljer på skjermen, litt større krav til skjermkort og annen maskinvare, men eller er spillet i bunn og grunn det samme. Det som skiller UEFA Euro 2000 fra forløperne er rett og slett settingen. Lagene er nye, arenaene er nye og en mulighet til å oppgradere spillet etter hvert som de virkelige kampene spilles, er spennende.

Likevel, liker du først fotballspill er det ikke usannsynlig at du ønsker å ha med spillere som fortsatt er aktuelle i dag. En titt på de norske spillerne viser at EA har vært relativt flinke til å finne aktuelle landslagsspillere, selv om enkelte nyere spillere mangler og andre ikke har vært med på landslaget på flere år.

I UEFA Euro 2000 starter man normalt i kvalifiseringsrundene, selv om det også er mulig å spille tilfeldige vennskapskamper, spille mindre turneringer eller å trene på spesielle teknikker. Kvalifiseringsgruppene i spillet tilsvarer i utgangspunktet de virkelige gruppene, men sammensetningen av gruppene i spillet kan også trekkes ut på nytt.


I tillegg til å spille selve kampene bør brukeren bruke en del tid på å sette sammen laget, utarbeide strategier og trene på teknikker. Muligheten til å få innsyn i andre lands lagsammensetninger og informasjon om deres spillere er svært gode. Dette er også med på å gjøre spillet til noe mer enn et rent sportsspill.

Spillet styres av brukeren ved å bruke tastatur, mus, gamepad eller annen styreenhet. Gamepad er nok å foretrekke, da disse gjerne har et passe antall knapper. For få knapper gir færre muligheter, for mange gjør det lett å trykke på feil knapp. Det kan fort bety at man blir slått ut allerede i kvalifiseringsspillet.

Vi testet spillet først og fremst på en bærbar PC med 333 MHz Celeron-prosessor og et svært begrenset 3D-kort. Som forventet var responsen fra maskinen mer enn tilstrekkelig hvis en ser bort fra at bildet hakket en del. Anbefalt konfigurasjon er en 200 MHz Pentium-prosessor eller bedre med et solid 3D-kort.


Konklusjonen må bli at EA har satset på slagordet "never change a winning team" og med god grunn. De tidligere fotballspillene til EA har vært glimrende og UEFA Euro 2000 er vel i bunn og grunn blitt teknisk så bra som de kan med de begrensningene EA setter ved å ikke kreve mer enn en 200 MHz Pentium-prosessor med 3D-kort.

Til toppen