Bravida børsnoteres i 2003

Fusjonen mellom Bravida og BPA er i ferd med å gi synergieffekter for eierne. Derfor går nå hovedaksjonærene Telenor og Procuritas for å framskynde børsnoteringen til 2003.

Administrerende direktør i Bravida, Jan Kåre Pedersen, legger ikke skjul på at Bravida i Norge har vært igjennom en solid omstilling etter fusjonen med svenske BPA i fjor høst, der det gikk med både tid og penger på å reorganisere den norske virksomheten.

Pedersen sier til digi.no at en i Norge ikke hadde kontroll på situasjonen før i år.

- Vi hadde for dårlig forretningsmessig forståelse med for lite fokus på kostnader. Vi har lagt om til fem aksjeselskap i Norge med en helt annen balanse og en mye bedre kontroll.

Han medgir at dette ikke har vært spesielt lett. - Det har vært knalltøft med fokus på kostnader og ved hjelp av 13.000 ansatte har vi klart å bedre resultatene.

- Et eksempel er bilparken. Selskapet disponerer 4.000 biler i Norge, dobbelt så mange som i Sverige. Å redusere kostnadene med en krone per kilometer for biler som går 18.000 kilometer i snitt i året, betyr 18.000 kroner per bil per år, og med 4.000 biler blir dette 72 millioner kroner i året. For å betale det med fem prosent margin, må vi tjene en milliard kroner.

Pedersen er derfor svært fornøyd med å kunne vise fram en margin på fem prosent i tredje kvartal. - Det ligger mye svette bak resultatet. Men jeg er ikke sikker på at dette blir resultatet ved slutten av året.

Han medgir at det ikke har vært enkelt å gjennomføre fusjonen og skape resultat og synergieffekter samtidig, og sier at utfordringene fremdeles er store i Norge, men også i Danmark der selskapets relativt beskjedne virksomhet går med tap.

Ettersom selskapet har fått kontroll i Norge og resultatene begynner å vise seg på bunnlinja, er det nå også klart at de to hovedeierne Telenor og Procuritas Capital Partners II LP, hver 48 prosent av aksjekapitalen, nå vil børsnotere selskapet i 2003.

Pedersen sier hans mål er første kvartal, men det vil avhengige av utviklingen i aksjemarkedet.

Ved en børsnotering kan de to hovedaksjonærene selge seg ned til 20 prosents eierandel. I den felles aksjonæravtalen heter det også at de to selskapene kan selge seg ned til 30 prosent, to år etter etableringen av selskapet, som betyr oktober 2002.

Til toppen