Brikkene faller på plass i 1999

Silicon Valleys spådommer for 1999? Nytt oppsving i markedet for databrikker, raskere tilknytning til Internett, tekniske nyvinninger innen bærbare datamaskiner, økt etterspørsel etter smarte "blandingsapparater", og større gjennomslag for programvare med åpen kildekode.

Silicon Valleys spådommer for 1999? Nytt oppsving i markedet for databrikker, raskere tilknytning til Internett, tekniske nyvinninger innen bærbare datamaskiner, økt etterspørsel etter smarte "blandingsapparater", og større gjennomslag for programvare med åpen kildekode.

Analysefirmaer i Silicon Valley tror nøkkeltrendene for IT-industrien i 1999 inkluderer databrikker, Internett-tilknytning og bærbare datamaskiner.

Det globale marked for halvledere krympet med 11 prosent i 1998, ifølge National Semiconductor Industry Association. Neste år regner de med en vekst på 9,1 prosent. Analysefirmaet Dataquest er enda mer optimistisk og spår en vekst på nesten 12 prosent. Virkningen av Asia-syken er redusert, markedet har absorbert overproduksjonen av DRAM-brikker, og mot slutten av året vil bedrifter igjen kanalisere ressurser vekk fra år 2000-prosjekter og mot nyinnkjøp av PC-er.

Intel Corp. har ambisiøse planer for 1999. En 500 MHz prosessor for servere/arbeidsstasjoner med kodenavn "Tanner" kommer på markedet tidlig på året, som en erstatning for Pentium II Xeon-prosessorer. En 600 MHz versjon ventes i løpet av sommeren. Katmai-prosessoren, med styrket multimedia og hastighet på 600 MHz og opp, kommer trolig i slutten av mars. Den vil gi 3D-muligheter, og bedre lyd og video kan styrke både videokonferanser og talegjenkjenningsprogrammer.

Intel introduserer også en ny produksjonsprosess for brikker for bærbare datamaskiner - fra 0,25 mikron til 0,18 mikron. Det gir mindre og billigere brikker med høyere hastighet og lavere strømbruk. Eksperter regner med tynnere og kraftigere bærbare maskiner med hastigheter opptil 600 MHz i løpet av de kommende ni måneder. Dermed kan bærbare maskiner for første gang konkurrere med stasjonære maskiner i ytelse.

Ekspertene tror at 1999 blir et gjennombruddsår for raskere nettilknytning i USA. En studie fra The Yankee Group regner med 7 millioner abonnenter for DSL og kabelmodem innen 2002, mot knappe 500.000 i dag.

Compaqs nye Presario 5100C er den første hjemme-PC som kommer med 1,5Mbps nettilknytning som standard, og Dell Computer starter om kort tid levering av PC-er med innebygget ADSL-modem for nedlasting opp til 700 Kbps.

MCIWorldCom lanserer DSL-basert nettilknytning opp til 768 Kbps 600 steder i USA innen mars 1999. At Home Corp. planlegger kabelmodemtilknytning via små og mellomstore kabeloperatører over hele landet, og Scientific-Atlanta
Inc. vil integrere Microsofts WebTV i sine digitale TV-bokser i løpet av året, med ti ganger raskere nettilknytning enn tradisjonelle modem.

En fersk rapport fra Forrester Research Inc. tror fremtiden innen forbrukelektronikk ligger i "smarte" blandingsapparater som kombinerer funksjoner fra TV, telefon og datamaskiner. Ny teknologi for produksjon av flatpanels skjermer er rettet spesielt mot denne nye produktgruppen. Motorola Inc. og Candescent Technologies Corp. har utviklet skjermer som

like tynne som LCD-skjermer, men like skarpe som tradisjonelle skjermer.

1999 blir også året for åpen kildekode, ifølge mange lokale eksperter, ikke minst på grunn av støtten fra industrigiganter som Intel, Oracle og Sun. Red Hat Software planlegger å lansere en ny versjon av Linux tidlig i 1999, med et windows-lignende grensesnitt (GNOME). Dermed kan Linux bli en enda klarere utfordrer til Windows NT.

Til toppen