Chip-konsortium lager fremtidens CPU

Konkurrentene Intel, AMD, og Cyrix har gått sammen om å utvikle en ny type teknologi som skal gi 100 ganger raskere mikroprosessorer.

Et initiativ fra amerikanske myndigheter har ført konkurrentene Intel, AMD og Motorola sammen om en felles forskningsinnsats for å øke ytelsen på fremtidens prosessorer. I første omgang skal de tre selskapene investere 250 millioner dollar over en treårsperiode for å få fart på utviklingen av en ny type produksjonsteknikk basert på ultrafiolett lys. Prosjektet regnes som det største samarbeidsprosjektet mellom private selskaper og det amerikanske energidepartementets forskningsinstitusjoner noensinne.

Målsetningen med prosjektet er å kunne produsere mikroprosessorer med langt flere transistorer, hvilket innebærer at de ulike komponentene må krympes ytterligere. I dag er de minste bestandelene i mikroprosessorer 0,25 mikroner tykke, eller 25 milliondeler av en millimeter. Det nye prosjektet skal gjøre det mulig å produsere komponenter med en diameter på under 10 milliondeler av en millimeter, hvilket gjør det mulig å presse sammen 1 milliard transistorer på en brikke på størrelse med en fingernegl. Ifølge Intel er det lagt opp til å nå dette målet innen år 2011.

Prosjektet kan gjøre mikroprosessorer inntil 100 ganger raskere enn i dag og øke lagringskapasiteten for minnebrikker med 1.000 ganger.

Til toppen