ClustRa - barn av Telenors forskning

Trondheim-selskapet ClustRa, en av Rosing-juryens tre nominerte til kreativitetsprisen, er et ekte barn av Telenors forskningsinnsats, forklarer administrerende direktør Karl Klingsheim.

Som nevnt i en tidligere artikkel (se referanse øverst til høyre) går anene til det Rosing-nominerte produktet ClustRa DBMS Server ti år tilbake i tiden, da Televerket begynte alvorlig å tenke gjennom framtidens telefoni og dens databasebehov. Etter hvert utviklet det seg et prosjekt, og så et produkt.

- Telenor bestemte seg for i januar 1997 at ClustRa-tjeneren var kommet så langt at man kunne etablere produktet under et eget selskap. ClustRa AS ble opprettet 1. desember i fjor, og overtok de 13-14 arbeidsplassene i prosjektet. Telenor Venture har såvidt over to tredeler av aksjene, de ansatte deler resten.

Klingsheim forteller at det forhandles med et stort amerikansk selskap som ClustRa ønsker som global distribusjonspartner.

- Vi ser for oss at vi blir en OEM-database i første runde. Vi kommer ikke til å bygge opp noe support-apparat. Vi vil ikke selge ClustRa til sluttbrukere men til store industriorganisasjoner. Innen et år eller to vil vi oppnå store salg, og omsetningstall på noen hundre millioner norske kroner. Prisen per installasjon vil ligge på mellom en halv til én million kroner.

Eksportandelen er beregnet til 99 prosent.

- Vi har noen prosjekter med Telenor, men i forhold til de store markedene utgjør det veldig lite.

ClustRa har brukt mye penger på internasjonal patentering, og på varemerker. Det arbeides med planer om internasjonale emisjoner. Telenor ønsker å være en signifikant eier, men skal visst nok være beredt til å selge seg ned til under 50 prosent.

- Vi regner med å rekruttere slik at vi blir dobbelt så mange medarbeidere mot slutten av 1998. I et perspektiv på to til tre år ser vi for oss at vi må etablere kontorer i utlandet, og at det vil være naturlig å vurdere å også drive utviklingsarbeid utenfor Norge. Men hovedkontoret vil alltid være i Trondheim. Vi er ikke interessert i noen samling på Fornebu.

Til toppen