Compaq forbereder bladserver og tilpasset driftprogramvare

Compaq har informert om sine planer for tynne "bladservere" - 14 enheter per 3 U høyde i rack - og for driftprogramvare for sentraler med mange små samarbeidende servere.

(For ordens skyld: Compaq har ikke offentliggjort bilder av sine kommende bladservere. Bildet viser SlotServer fra OmniCluster. Se artikkelen Fullverdig server på et PCI-kort.)

ZDNet skriver at Compaq forbereder en serie bladservere som skal markedsføres under navnet ProLiant BL (BL står for "Blade Line"). Kodenavnet hittil har vært Quickblade. Dette er servere på ett kort som monteres stående i kabinetter som får plass i en standard rack. Kabinettene skal innledningsvis leveres i to forskjellige høyder, 3 U for enprosessor serverkort og 6 U for toprosessor serverkort. Det er plass til 14 serverkort per kabinett. De første utgavene skal gjøres kommersielt tilgjengelig i 2002.

Det innebærer at det teoretisk sett er plass til 196 serverkort i en rack på 42 U. Det er noe mindre enn det RLX Technologies får til med sine Crusoe-baserte serverkort, se artikkelen RLX pakker 336 servere i ett rack. Mengden kan tenkes oppveiet av høyere ytelse på Intel-prosessorene som Compaq skal basere seg på. Det dreier seg om tilpassede prosessorer opprinnelig beregnet på bærbare PC-er. Eventuelle Itanium-baserte serverkort skal være flere år unna.

Compaq har valgt en annen arkitektur for sine serverkort enn sin kommende mor Hewlett-Packard som nytter CompactPCI til å knytte serverkortene sammen på sin Powerbar (se artikkelen HP lanserer tettpakket server "Powerbar"). Compaq avviser CompactPCI, en standard som regjeres av bransjekonsortiet PICMG, fordi den ikke er rask nok.

Den av de store leverandørene som har lengst erfaring med serverkort er IBM. Tjenerne i iSeries-klassen - tidligere kjent som AS/400 - kan utvides med opptil 32 kort med hver sin Intel-baserte server. Produktet heter Integrated xSeries Server eller IXS. De 32 serverkortene underlegges iSeries-serveren og styres derfra. IBM ventes å gjøre sitt bladserverprosjekt Excalibur kommersielt tilgjengelig engang i midten av 2002.

Ifølge Wall Street Journal forbereder Compaq også driftprogramvare som skal gjøre det enklere å forholde seg til stadig flere servere som skal fordele oppgaver mellom seg. Programvaren skal hete ProLiant Essentials, og utvider den driftprogramvaren som leveres med hver ProLiant-server. Det skal være solgt fem millioner ProLiant-servere hittil. To millioner driftes av Compaqs programvare. Den nye utvidelsen skal være klar tidlig i 2002, og skal gjøre det mulig å behandle grupper av servere mer rasjonelt enn tilfellet er i dag. I forhold til serverkort vil programvaren gjøre det enklere å dynamisk omfordele oppgaver per server eller servergruppe. Store servere vil derimot kunne behandles mer som stormaskiner behandles i dag, med blant annet dynamisk ompartisjonering etter behov. Compaq regner med at driftprogramvare vil være en stadig viktigere kilde til omsetning i årene framover.

Til toppen