Compaq gir bort digitale penger

Compaq vil lisensiere ut sin MilliCent-teknologi, selskapets produkt for digitale penger, til en ekstern partner.

Compaq har lagt ut beslutningen på sine egne web-sider, parallelt med resultatene fra pilotprosjektene selskapet har kjørt på MilliCent.

"Compaq [...] plans to license MilliCent to extend its payment product portfolio and leverage hardware and service with target accounts," står det å lese på Compaqs nettsider.

Digitale (små)penger har i lang tid vært markedsført som "the next big thing" på verdensveven - en måte for Internett-brukere å kjøpe mindre innholdsbiter for en mindre sum penger. Så langt har imidlertid resultatene ikke levd opp til forventningene.

Ifølge CNET News.com vil Compaq lisensiere MilliCent til "en teknologi-partner". MilliCents salgssjef Russ Jones

vil ikke røpe ytterlige detaljer overfor CNET.

- Vi vil ikke ta noe på forskudd, derfor vil det være galt å fortelle hvem vi snakker med, uttaler Jones, som nekter for at Compaqs beslutning om å lisensiere ut teknologien har noe å gjøre med de generelle problemene digicash-industrien opplever.

- Dette kommer som følge av Compaqs oppkjøp av Digital tidligere i år, sier Jones, og viser til at det var Digital som opprinnelig utviklet MilliCent-teknologien.

- På tross av sin enorme størrelse er Compaq et svært fokusert selskap. Compaq er mer fokusert på å selge systemer og plattformer basert på programvare fra tredjepart og å tilby tjenester. Det er derfor en generell oppfatning i Compaq at MilliCent bør komme fra en utenforstående teknologi-partner, sier Jones, som hevder at MilliCents prøveperiode har gått "ekstremt bra".

I pilotperioden har over 10.000 brukere kjøpt små biter med innhold fra over 45 leverandører, inklusive Oxford University Press (solgte leksikonoppslag) og Berkeley-universitetet i California (solgte enkeltstående bok-kapitler). Omlag 84 prosent av transaksjonene kostet under 25 cent, og 73 prosent for under fem cent.

- Dette viser at det er et marked for småpengetransaksjoner, mener Jones, som hevder han ikke har glemt at DigiCash i november måtte søke konkursbeskyttelse under den såkalte kapittel 11-lovgivningen (se peker til relatert artikkel - "Slutt på Negropontes e-cash-eventyr" - i margen til høyre). Foruten DigiCash - som måtte redusere antallet ansatte fra 50 til bare seks i løpet av de syv foregående månedene - ble også First Virtual Holdings i løpet av året (juli) tvunget til å legge inn årene.

Årsaken til at digitale småpengetransaksjoner ikke har tatt av, er ifølge analytiker Vernon Keenan i Keenan Vision blant annet at nettbrukerne ikke tar seg bryet med å laste ned den nødvendige programvare for å skaffe seg en "digital lommebok".

- Digitale penger er dødfødt. Dette er en krypteringsteknologi som fortsatt vil bli liggende på hylla, helt til mer tilfredsstillende smartkortløsninger [som kan lagre penger elektronisk og som kan kommunisere med PC-er og andre elektroniske enheter] kommer på markedet, mener Keenan.

Til toppen