Compaq jubler over kjempetap

Sjefen i IT-giganten Compaq, Michael D. Capellas, la i går som ventet frem illrøde tall. Salget går overraskende bra, men en utventet post snur smil til grimase.

IT-giganten Compaq Computer Corporation, som blant annet er verdens største PC-leverandør, la i går frem tall for fjerde kvartal som viser et underskudd på nesten seks milliarder kroner etter store avskrivninger.

Compaq og en rekke andre store leverandører, blant annet Dell, Intel, Microsoft, HP og Apple, har varslet om svakere salg fordi den amerikanske økonomien nå bremser opp.

Men Compaq har flere ben å stå på enn bare PC-salget, og selskapets vanlige aktiviteter går slettes ikke dårlig, særlig sammenlignet med konkurrentene. Mange trodde at Compaq satt på store lagre av maskiner de ikke fikk solgt til full pris, men det er ikke tilfelle.

Ser man bort fra en spesiell post, hadde Compaq tjent 4,5 milliarder kroner i fjerde kvartal. Omsetningen løftet seg til 102 milliarder kroner, opp 10 prosent fra samme kvartal i fjor.

Særlig salget av tyngre server-systemer går bra. Salget steg med 20 prosent til 36 milliarder kroner i fjerde kvartal.

Compaq-sjef Michael D. Capellas er svært fornøyd og påpeker at selskapet økte resultatgraden og reduserte varelager mens markedet falt.

Men bunnlinjen blir knust av salget av søkemotoren AltaVista til investeringselskapet CMGI.

For aksjene Compaq fikk i CMGI i bytte for Altavista har gått gjennom gulvet, og nå har Compaq avskrevet et tap på nesten 16 milliarder kroner. Dette er det foreløpig siste punktet i Altavistas kompliserte ferd.

Compaq-ledelsen river seg nok i håret over at det som var den første skikkelige søkemotoren for Internett nå knuser regnskapene. Compaq arvet Altavista da de kjøpte Digital og solgte selskapet til CMGI. Altavista har siden arbeidet med en børsnotering, men har måttet utsette denne.

Tapet på CMGI-aksjenen snur et pluss på 4,5 milliarder til et tap på seks milliarder kroner.

Compaq justerer sine tall for resten av året og sier at salget bare vil stige mellom seks og åtte prosent sammenlignet med i fjor. Tidligere sa Compaq ti prosent.

Til toppen