Compaq trapper kraftig opp innen lagring

En høyytelses dedikert filtjener (bildet) og et nøkkelferdig lagringsnett er de viktigste nyhetene i en bredt anlagt lansering fra Compaqs lagringsdivisjon.

Compaqs første dedikerte filtjener er døpt TaskSmart N-Series og inngår i TaskSmart-serien av dedikerte tjenere. N-en står for NAS eller "network attached storage", det vil si lagringsenheter som kan koples direkte på nettet uten å være tilknyttet en spesiell tjener. Den første modellen heter TaskSmart N2400 og vil være tilgjengelig i løpet av en måneds tid. I en konfigurasjon på 72 GB er prisen så vidt under 35.000 dollar. Fullt utbygget rommer enheten én terabyte.

Compaq hevder at TaskSmart N er markedets raskeste NAS-enhet, og at den er opptil 50 prosent raskere enn tilsvarende allsidige tjenere. Den kjører en spesielt tilpasset utgave av Windows 2000, og kan betjene både Windows- og Unix-klienter.

Det er lagt vekt på at enheten skal være så enkel som mulig å forholde seg til. Den skal kunne konfigureres på en halvtimes tid, og leveres med verktøy for sikkerhetskopiering og gjenoppretting etter "snapshot"-metoden, og andre hjelpemidler for integrert administrasjon.

TaskSmart N skal appellere spesielt til dem som kjøper de nye smale og praktisk talt diskløse tjenerne som stables oppå hverandre. Compaq selger stadig flere av disse, mens mangel på vekst innen lagring var det ene såre punktet da selskapet la fram halvårsresultatet sitt i forrige uke (se artikkelen Solid PC-vekst redder Compaq). Det er følgelig ganske logisk av Compaq å satse på dedikerte filtjenere for å følge opp suksessen innen allmenne tjenere, noe selskapet selv understreket under lanseringen.

Det er allment antatt at NAS-markedet vil øke kraftig i årene framover. GartnerGroup tror NAS vil utgjøre et globalt marked på 6,5 milliarder dollar innen 2003 - mot én milliard i dag. Compaqs egne undersøkelser tyder på at halvparten av alle selskaper vil ha en eller annen form for NAS-løsning i løpet av et års tid. Compaqs lagringssjef Mary McDowell sa at selskapet sikter på å ta over stillingen til Network Appliance som verdens ledende NAS-leverandør, målt i antall leverte enheter, innen 12 måneder.

Den andre store nyheten i gårsdagens lansering var lagringsnettløsningen StorageWorks RAID Array 4100 SAN Solution, forkortet til RA4100 (SAN står for "storage area network"). Den betegnes som et rimelig og enkelt lagringsnett som kan være et springbrett mot mer fullverdige løsninger når behovet melder seg. Enheten er tilgjengelig umiddelbart, og er priset til så vidt under 20.000 dollar for en 218 GB løsning. RA4100 kan skaleres opp til over 4 terabytes.

Ellers omfatter lanseringen en nye disker, båndstasjoner, SAN-svitsj, programvare med mer.

Les mer om Compaq og lagring:
Compaq: To-veis tjener i 4,5 cm høyde
Compaq lanserer drømme-tjeneren
Compaq lanserer driftssystem for lagringsnett
Slik blir Compaqs nye tjenere
Compaq: Eksklusiv europeisk lagringskonferanse i Oslo
Les mer om den pågående revolusjonen innen lagring:
Jiro 1.0 tilgjengelig - lim for heterogene lagringsnett
Hitachi: Suveren lagring til de raske datavarehusene
Innen 2003 bruker ingen tape til backup
Lagringsleverandør ny yndling på Wall Street
Automatisk sikkerhetskopiering av inntil 100 PC-er
Sun: Framtidens byggekloss for lagring
Spesialiserte lagringstjenere til hjemmemarkedet
Lagringsnett øker sterkt i Norge
IBM satser milliarder på lagringsnett
Jiro blir til lagring som Java til programmering
90 prosent av IT-investeringen blir lagring
Lagringsnett på 17 terabytes med garantert oppetid

Til toppen