Dagsavisen: - Falsk trygghet i A-pressen

- Eierskapet i A-pressen har på en måte vært en falsk trygghet for oss. Vi fant ut at vi var lykkeligere hver for oss, sier ansvarlig redaktør i Dagsavisen, Steinar Hansson. Han mener det ikke burde det være automatikk i at A-pressen skal dekke eventuelle fremtidige underskudd i avisen.

I dag ble det kjent at A-pressen akter å skille ut sin mest kjente avismerkevare, Dagsavisen, i en egen stiftelse (se relatert sak i høyre margen).

Med Dagsavisens uttredelse av A-pressen blir det lettere å argumentere for at avisen fremdeles skal motta pressestøtte fra staten. Dagsavisen er i dag den avisen som mottar flest pressestøtte-kroner hvert år. I fjor ble avisen tildelt rundt 30 millioner kroner i pressestøtte.

Ifølge Steinar Hansson er derfor stiftelse en god løsning for en avis som ikke har annet formål enn å utgi avisen - uten andre kommersielle målsetninger.

- Vi har en god likviditet nå, etter salget av avishuset på Hasle, som gir oss noe handlefrihet fremover, sa Hansson på en pressekonferanse i ettermiddag.

Tidligere overskudd og salggsinntektene gjør at selskapet ved årsskiftet vil ha en bokført egenkapital på 20 millioner kroner, men for året under ett regner Dagsavisen med et underskudd på 10 millioner kroner, etter årets satsing på søndagsavis og redusert løssalgspris.

- Egenkapitalandelen er langt over gjennomsnittet i A-pressen, sa konsernsjef Alf Hildrum under resultatpresentasjonen tidligere på dagen..

- Utfordringen for Dagsavisen blir nå å tjene penger, mener han

Hansson innser at en stiftelse gjør at avisen må klare seg selv, også i dårlige tider. Dagsavisen har ikke bidratt negativt til A-pressen siden avisen ble overtatt fra Arbeiderpartiet i 1991, men om dårlige tider skulle komme, må det kuttes i driften for å komme i balanse.

Til toppen