Dansk domene-krangel

Det har brutt ut full strid mellom Foreningen af Internetleverandører og Tele Danmark som i dag administrerer de danske .dk- domenenavn.

I Danmark har teleselskapet Tele Danmark hittil administrert domenenavn og IP-nummer, men flere organisasjoner og instanser har krevet at denne oppgaven skal utføres av et uavhengig selskap. Blant de som er misfornøyd med at internettleverandøren Tele Danmark styrer danske domener, er Foreningen af Internetleverandører (FIL), skriver Berlingske Tidende. I Norge er det selskapet Uninett som har dette ansvaret

Det er søsterselskapet til Tele Danmark, DK-Net, som i dag har funksjonen å administrere DK-hostmaster, en posisjon som innebærer å ivareta registrering og fordeling av domenenavn og IP-nummer på den danske delen av Internett. Denne posisjonen har skapt misnøye blant andre nettleverandører. Kritikken har gått på dårlig service i tillegg til frykt for at Tele Danmark skulle tjene penger på administreringen.

Også det danske Forskningsministeriet har krevd at en uavhengig instans skal overta den administrerende funksjonen. Det har blitt innledet forhandlinger mellom FIL og Tele Danmark om hvordan dette skal løses, men disse forhandlingene har nå brutt sammen. I den anledning har begge parter kommet med pressemeldinger.

FIL sendte en pressemelding der de kunngjorde at avtalen om å være DK-hostmaster utløper ved førstkommende årsskifte, og at avtalen etter dette ikke kan forventes å bli fornyet.

Tele Danmark stiller seg uforstående til kritikken fra FIL i sin pressemelding og legger i stedet ut for salg aksjer i et selvstendig selskap som kun er DK-hostmaster.

- DK-Net har forsøkt å drive hostmaster-funksjonen best mulig og stiller seg uforstående til kritikken, sier direktør for DK-Net og Tele Danmark Internet, Ole Bjørn i pressemeldingen. DK Hostmaster er skilt ut som selvstendig selskap med 20 aksjer, hvor 15 aktører i internettbransjen er invitert til å kjøpe. han avviser at FIL kan si opp avtalen om hostmaster-funksjon. Ifølge Berlingske Tidende er 20 aksjer til en pålydende verdi på 250.000 kroner lagt ut til salg.

- Den nåværende avtale kan ikke sies opp av FIL til utgangen av 1998. Den kan sies opp med 15 måneders varsel til et kalenderår, det vil si til år 2000. DK-Net har innvilget reforhandling av avtalen, men det betyr naturligvis ikke at avtalen faller bort før en annen trer i kraft. FIL har ennå ikke kontaktet meg for å få i gang disse forhandlingene, sier Ole Bjørn.

Til toppen