De første Itanium-serverne er helt like

- I likhet med konkurrentene, er Bulls første Itanium-servere OEM-produkter, sier Unix-sjef Andreas Haug i Integris. Bildet viser Bulls 16 CPU-maskin fra NEC.

- I likhet med konkurrentene, er Bulls første Itanium-servere OEM-produkter, sier Unix-sjef Andreas Haug i Integris. Bildet viser Bulls 16 CPU-maskin fra NEC.

Anslagsvis 25 leverandører vil tilby Itanium-servere innen nyttår. Alle vil ha Intels standard OEM-modell i assortimentet. Dette er en maskin med opptil fire prosessorer i 733 eller 800 MHz, med to eller fire megabytes nivå tre cache.

Også de større utgavene er preget av OEM-løsninger. Bull Infrastructure & Systems har fått sin store Itanium-maskin fra NEC. I Bulls assortiment er den døpt Escala IL1600R. Den tar inntil 16 prosessorer. Bull kaller Intel-varianten Escala IL400R. Escala er navnet Bull hittil har anvendt på sine Power-baserte servere. I en kampanjeperiode er Bulls Itanium-maskiner priset til fra henholdsvis 21.400 euro og 194.000 euro.

Som Unix-sjef i Bull-selskapet Integris AS har Andreas Haug spesielt tiltro til operativsystemet AIX. Han har også store forventninger til Itanium, selv om han ikke regner med å begynne å tjene penger på denne plattformen i år.

- Itanium tilbyr bedre pris kontra ytelse enn Power-maskinene. Arkitekturen passer godt til driftskritiske applikasjoner som kundepleie, e-handel og datavarehus.

Haug fremhever spesielt prosessorens minnehåndtering, kjøring av instrukser i parallell og den avanserte mellomlagringen.

- Itanium har funksjoner som forutser hvilke data applikasjonen kommer til å trenge, og lagrer disse i cache. Det vil bety mye for den praktiske ytelsen.

Han viser også til Itaniums innebyggede RSA kryptoprosessor.

- Dette er kritisk for autentisering og e-handel. Kryptering og dekryptering i maskinvare tar tiendeparten av tiden slike operasjoner krever når de skal gjennomføres i programvare. Også her er det snakk om en vesentlig ytelsesgevinst, også i forhold til Power-prosessoren.

Kombinasjonen Power-prosessor og AIX er likevel konkurransedyktig, ikke minst der det kreves maksimalt med oppetid. Haug avviser at Bull vil avvikle Power-serien i overskuelig framtid.

Til toppen