Deadline '98: Syv dager igjen

De nasjonene som ennå ikke har liberalisert telemarkedet må belage seg på å vente, for nå er det bare syv dager igjen til 95 prosent av verdens telekommarked åpnes for tilnærmet fri konkurranse.

Bedre produkter og lavere priser var hovedargumentene for teleliberaliseringen som iverksettes for fullt 1. januar 1998, ifølge avtalen som ble inngått mellom 70 nasjoner i verdens handelsorganisasjon (WTO) i Geneve i februar.

De lavere prisene vil først og fremst merkes i Europa, der nasjonene så langt har holdt på sine statlige monopoler. I USA har flere selskap konkurrert på de samme markedene over lengre tid, og prisene er allerede presset.

Et klassisk eksempel på en før-liberaliseringsprising er AT&Ts One Rate International, som betyr en kostnad på 12 cent per minutt for samtaler til Storbritannia, der telekom har vært konkurranseutsatt i et eget duopol siden 1984. En tilsvarende samtale fra USA til Frankrike eller Tyskland kommer på tre ganger så mye; 35 cent.

Ifølge det britiske handelsdepartementet er det flere land som ikke vil ha dereguleringen klar til tidsfristen som WTO-avtalen setter. Uten å si hvilke land departementet mener ikke oppfyller sine forpliktelser, kommenterer leder for departementets internasjonale telekomavdeling, Neil Feinson, til Bloomberg at det i flere land er sterk bekymring over at så mange av WTO-signatarene ikke vil kunne oppfylle sine forpliktelser.

Tall fra FN-organet International Telecommunications Union (ITU), viser at verdens telekommarked vil vokse fra 800 milliarder dollar i 1996 til 1200 milliarder dollar ved årtusenskiftet.

Til toppen