Den paranoide disponentens store drøm

Nysgjerrig på hva de ansatte driver med på PC-en? Det finnes programmer som lar deg sjekke det anonymt og i det stille. Og det er ingen grenser for hva du kan oppdage.

Et nytt overvåkningsprogram kan bli den paranoide disponentens store drøm. Programmet kan i hemmelighet logge alle tastetrykkene du gjør, all epost, inn- eller utgående, all konversasjon du gjør i chat-rom på Internett, og stille og rolig sende en rapport til sjefen.

Nå er versjon 3.0 av Investigator klar, rapporterer Techweb. Investigator selges for $99 og er tilgjengelig fra produsenten, WinWhatWhere Corp.

Amerikanske borgerrettighetsorganisasjoner raser. "Det er et forferdelig program", sier Beth Givens, direktør i Privacy Rights Clearinghouse, til Techweb.

Programvaren registrerer og logger i hemmelighet når en applikasjon startes, hvem som gjorde det, hvor lenge den var i gang, alle vindustitler og all aktivitet på tastaturet. Det produserer en detaljert rapport på filaktivitet, inkludert alle flyttinger, kopiering, slettinger og opprettelse av nye filer.

Er brukeren i et web-basert praterom, registrerer programmet både hva du og motparten skriver. Inngående og utgående epost-meldinger spores også, såvel som surfing på verdensveven.

Det fanger dessuten i visse tilfelle opp passord du bruker for å komme inn på steder på web.

- Jeg er ikke helt sikker på om det er så bra, sier utvikleren av programmet, Richard Eaton, til Techweb.

Resultatet overføres i hemmelighet via e-post til hvilken som helst adresse, uten at den overvåkede merker noenting.

Richar Eaton er selv svært skeptisk til mange av funksjonene som er lagt inn. - Det gir meg en masse hodebry, sier han. Tidligere har han sendt ut en forespørsel til 200 kunder om de ønsket å kommentere bruken av programmet. Bare to av dem ga positiv tilbakemelding. Kundene inkluderer større flyselskap, statlige virksomheter, forskningslaboratorier og farmasøytiske selskap.

I tillegg masse privatpersoner. En kvinne installerte det på PC-en til eks-mannen, som nettopp hadde anlagt sak for å få daglig omsorg for deres felles barn. Han droppet saken da han ble konfrontert med hva Investigator hadde notert av aktiviteter i cyberspace.

Til toppen