Den svenske SOL vil skinne overalt

Svenske surfere vil i fremtiden kunne finne SOLs nisjetjeneste Resfeber både på SOLs Passagen og på konkurrenten Postens Torget. Ifølge adm.dir. Carl Klingberg er den nye filosofien til SOL å slippe alle inn i portalen og plassere egne nisjetjenester over alt hvor det er trafikk på weben.

- Nå skal vi ta betalt for distribusjonen. Så får ekspertene ta seg av innholdet, sier Carl Klingberg, VD i SOL Sverige til digi.no. Han sier at tiden er slutt da SOL skal kaste millionbeløp ut av vinduet for å produsere innhold der andre sitter med like mye eller mer kjernekompetanse enn SOL selv.

Derfor kommer SOL også i Sverige til å selge helt eller delvis ut sine nisjetjenester som Resfeber, SOL Games og Bilweb. Eksterne oppkjøpere blir tilbudt å overta majoriteten av eierskapene i virksomhetene, og SOL skal kun fungere som en medspiller som kan avse noen ansatte, men presumptivt skaffe trafikk til nisjetjenestene.

Salget av eierandeler tjener man da også penger på. Det kan komme godt med i trange tider. Før man gikk inn i fjerde kvartal i år, opplyste en av eierne, Schibsted (40 prosent), at de har tapt 78,6 millioner norske kroner på Sverige-eventyret alene.

Det er først og fremst portalvirksomhet og Passagen i samspill med søketjenesten Evreka SOL Sverige nå skal konsentrere seg om for alle penga. Det innebærer at SOL for eksempel kan opprette et tema som heter Resliv hvor tjenesten Resfeber vil være et av alternativene for webbrukerne - i tillegg til at andre eksterne samarbeidspartnere trekkes inn for å skape et helhetlig tilbud.

Samtidig vil Resfeber stå fritt til å velge hvor de ellers vil profilere seg på weben, enten det dreier seg om konkurrenten Torget eller hos andre trafikkerte tjenester. SOL vil tjene penger på faste avgifter og trafikkavgift fra partnere.

- Vi får nå millionbeløp for å distribuere tjenester til en samarbeidspartner. Det er noe annet enn inntjeningen ved bannerannonser hvor man i høyden kan regne med summer i titusenkroners klassen fra flere aktører, sier Klingberg som satser at Passagen vil gå i pluss før årtusenskiftet.

Til toppen