Departementet vurderer en ny GSM-operatør

Dersom det finnes frekvenser til det, og dersom konkurransesituasjonen i markedet krever det, er Samferdselsdepartementet åpen for en fjerde GSM-lisens i Norge.

Fra før er det Telenor Mobil og NetCom som driver GSM-mobiltelefoni i Norge basert på egen infrastruktur. Den tredje mobilnetteieren med statlig konsesjon for GSM-mobiltelefoni ble tildelt i 1997 til Telia. På grunn av fusjonen med Telenor ble imidlertid lisensen aldri benyttet. I desember gikk så fusjonen i vasken, men Telia klarte likevel å beholde lisensen etter en dialog med departementet i år.

Dette har imidlertid fått flere aktører i telemarkedet til å reagere.

Blant dem er seniorrådgiver i Tele 2 Norge, Morten Neeb, som overfor digi.no slett ikke liker det som har skjedd. Han mener den tredje GSM-lisensen burde ha vært utlyst.

Nå kan han likevel være hørt: Samferdselsminister Terje Moe Gustavsen utelukker nemlig ikke at det kan la seg gjøre å lyse ut frekvenser for et fjerde GSM-nett i Norge.

Han sier til Aftenposten at det først må avklares om det finnes frekvenser, og om konkurransesituasjonen i markedet er slik at det er kommersiell interesse for frekvensene til et fjerde GSM-nett.

Departementet mener ifølge avisen at det finnes frekvenser nok for denne lisensen. Og flere aktører enn Telia har uttrykt interesse for GSM-nett, deriblant Tele 2 Norge og Tele 1 Europe.

I departementet har man heller ikke tenkt ferdig når det gjelder eventuelle krav til utbygging av en fjerde lisens. Telia har nylig fått aksept for sin GSM-lisens dersom man bygger ut de 20 største byene og tettstedene i Norge, med de fire første byene klare innen 16. februar 2001.

Dette kommer i tillegg til de fire UMTS-mobillisensene som departementet vil lyse ut etter at Stortinget bestemte dette torsdag.

Til toppen