Det blir ikke noe statlig bredbånd

Under en NHO-konferanse i ettermiddag la Grete Knudsen frem en serie løfter om ny IT-politikk. Hun sier nei til å etablere et nytt Telenor, men lover billigere opsjoner.

Næringsminister Grete Knudsen satte et tungt punktum for Senterpartiets drømmer om et statlig sponset bredbåndsnettverk under en konferanse om IT-poltikk NHO avholdt i formiddag. Arbeiderpartiet er i mot at staten skal bruke penger på å etablere et bredbåndsnettverk i konkurranse med Telenor og de andre teleaktørene.

Med et nei fra AP er det ikke noe flertall i Stortinget.

- Det eneste vi vil vurdere er muligens å sponse bruken eller utbyggingen av nettverk til de aller mest grisgrendte stedene i Norge, sa Knudsen.

I talen, som ble hennes første fremleggelse av regjeringens IT-politikk, la Knudsen frem en rekke andre løfter.
Les:
Opsjonsbeskatningen fjernes helt
Staten vil åpne for elektronisk kommunikasjon
Modige embetsmenn
Det første var da Knudsen røpet at Arbeiderpartiet går inn for å kutte ut skatt på opsjoner når du får opsjonene. Men dette er bare en halv seier til IT-næringen, som arbeider for fritak av skatt på opsjoner og aksjer før de selges (blant annet formueskatt).


- Vi skal se på formueskatten, mange andre land vi konkurrerer med har fjernet den, sa statsråden, men lovet ikke noe mer.

Knudsens tale var krydret med en lang rekke ønsker om at Norge skal bli ledende i verden på Internett-handel og et ønske om å skape et nytt industri-eventyr i Norge. Men hvordan dette skal skje var ikke Knudsen like klar på. Hun ga ingen løfter om for eksempel mer penger til nye IT-studieplasser.

Mer konkret blir ikke Knudsen før til høsten eller neste vår.

- Vi skal gjennomgå alle departementene og legge frem en konkret plan, ikke en ny bit-for-bit-rapport. Vi ønsker å kopiere endel av initativene til den britiske statsministeren Tony Blair, forteller Knudsen i et intervju med digi.no.

Knudsen kopierer blant annet Blair og svenskenes idé om en egen "IT-ideolog" i hvert departement som er ansvarlig for digitalisering av departementet og for å fjerne hindringer for IT-industrien.

Næringsministeren skal på englandsbesøk i juni, men vet ikke om hun får treffe Blair. På spørsmål fra digi.no om andre konkrete tiltak, nevner næringsministeren to; bedre regler for å avskrive skatt og større innvandring av høykvalifisert arbeidskraft, men hun er rask til å understreke at man ikke vil gå så langt som USA og Tyskland.

Knudsen sa også til digi.no at mangelen på norske patenter var en av tingene hun ville se på.

Til toppen