digi.no mener "Beste nykommer i 1999" er:

iFinger, et pekerbasert oppslagsverk for Internett.

iFinger, et pekerbasert oppslagsverk for Internett.

Under årets kåring av digi.no-prisen, gikk økonomisystemet Rubicon Global til topps.

I år valgte imidlertid juryen, som består av ansvarlig redaktør Pål Leveraas, fagredaktør Eirik Rossen og journalist Hilde Nyman, å opprette en spesialpris for "Beste nykommer".

I denne kåringen var det tidlig ganske klart at det oppslagsbaserte internettverktøyet iFinger pekte seg ut med en ambisjon som intet mindre går på å sette standard for fremtidens oppslagsverk på Internett

iFinger oppretter en kobling mellom et ord eller uttrykk på en vilkårlig valgt webside og et "oppslagsverk" (for eksempel ordbok, leksikon, avisarkiv eller børskurser). Ved å peke på ulike ord i teksten kommer det opp forklaringer og definisjoner.

Juryen synes ved første inntrykk dette ser svært lovende ut og venter spent på om intensjonavtalen med britiske Oxford University Press og avtaler med Kunnskapsforlaget kan gi de forventede resultater. Produktet er laget av HEP AS, et lite norsk selskap som satser knallhardt på å kommersialisere produktet.

Nærmeste utfordrere er det demokratiske plateselskapet Freetrax som musiker Lars Kilevold har startet for å slippe til lovende norske band, og Screen Media, en Linux-basert, trådløs Internett-terminal som kan komme til å koste under 5.000 kroner.

Freetrax benytter seg av MP3-teknologi og lar artistene selv bestemme hvor mye de skal ta ta betalt for låtene som blir lagt ut. Samtidig er det nettbrukerne som styrer hvilke artister som er verdt å ha med videre på listene gjennom å lytte og laste ned låtene.

Screen Media sitter i førersetet i utviklingen av en ny type trådløs Internett-terminal som kan bli svaret hele databransjen leter etter: Hvordan skal du kunne bruke Internett på kjøkkenet og i sofaen?

Til toppen