digi.no tester: Navigering - hvordan koble GPS til PDA

Både GPSer og PDAer er glimrende verktøy. Kobler man dem sammen, blir de en killer-gadget.

En PDA er laget for å være lett å jobbe med, lettlest og rimelig billig. Hvis man har en slik allerede er det ingen vits i å kjøpe en diger GPS med fancy funksjoner når man kan kjøpe en liten, portabel GPS som kan kobles sammen med PDAen og få samme effekt som en av de dyrere modellene. Og man får flere funksjoner.

For den avanserte eller lekne brukeren så er det langt bedre å kunne ha en digital assistent, og utvide bruksområdet på denne etterhvert som man trenger den. Det er dette de er laget for, og det er dette de gjør best.

Det finnes mye bra programvare for å navigere med PDAer, og digi.no vil prøve å finne de beste. Å få dem til å gjøre noe fornuftig krever dog at man gjør et par småting først, som for eksempel å koble dem riktig sammen. Både PDAer og GPSer benytter seg som regel av seriell kommunikasjon, så det er som regel ikke vanskelig å få dem til å kommunisere.

Det som er viktig å passe på først er at man kjøper en GPS som har seriellutgang. Selv om man kanskje ikke trenger det med en gang, så er det kjekt å ha "just in case". Hvis man da vil koble den sammen med sin lille assistent må man også få tak i en seriell-kabel til hver av enhetene, eller en ferdiglaget kabel for å koble dem sammen. Blue Hills produserer en del slike kabler, og det fins mange andre som gjør det. Det andre alternativet er å lage kabelen selv slik vi gjorde.

Det finnes tre alternativer, alt etter hva som er hendig for den enkelte:

1. Èn kabel som går direkte fra PDA til GPS

2. Seriell-kabel fra både GPS og PDA som er koblet sammen med en såkalt null-modemkabel og en hann-til-hann "gender-changer"

3. Klippe av enden på en av seriellkablene, enten på GPS eller PDA, og lodde på en seriellkontakt selv.

Den letteste, og absolutt mest anbefalte metoden er å kjøpe en ferdig kabel i stedet for å lage en selv.

Kabelen fra GPSen skal se ut som følger, men dette kan de som selger den hjelpe deg med for sikkerhets skyld:

Pin 5 Jord

Pin 3 Motta data

Pin 2 Sende data

Pin 4 (kun DeLorme)

Til Palms hotsync-kabel ser pinneoppsettet ut som følger (det burde ikke være noe i veien for at dette skulle virke på andre PDAer også, men det har vi desverre ikke fått testet):

Pin 5 Jord

Pin 3 Send Data

Pin 2 motta data

Pin 6 DTR (kun DeLorme)

For å koble disse sammen må man altså koble koble Pin 5 til Pin 5, Pin 3 til Pin 2 og Pin 2 til Pin 3. For DeLorme må man også koble Pin 6 på Palm til Pin 4 på GPS.

Hvis man kobler sammen en GPS som ikke er DeLorme skal det i prinsippet holde med seriell-kabel fra begge enhetene med en null-modemkabel i mellom. Da må man også sette en "gender-changer" på den ene siden av null-modemkabelen for at de skal passe sammen. Dette er alt som trengs for å snu Pin 2 og Pin 3. For DeLorme man kjøpe en spesiallaget kabel eller lage den selv. Som nevnt tidligere kan det hende at oppsettet ikke stemmer på alle enheter, så man må medregne litt tid til å "mekke" hvis man vil lage en egen kabel.

Det som er kjekt med den første løsningen er at man enkelt, med litt borrelås, kan sette krybben som følger med mange PDAer på dashbordet på bilen eller båten, og da slippe andre holdermekanismer. Ellers kan man kjøpe en seriell hotsync-kabel. Revolve Design har mange forskjellige holdere for PDAer, så her kan man finne nyttige festeanordninger for de fleste "anledninger".

Det vil komme tester på forskjellige GPS-programmer for flere plattformer i løpet av kort tid, slik at du virkelig kan ta i bruk denne nye teknologien.

digi.no kan ikke ta ansvaret for de følger som kan oppstå ved å lage sin egen kabel og anbefaler derfor de som ikke føler seg vel med en loddebolt å enten kjøpe en ferdig laget kabel eller en modul som kobles rett på, som for eksempel Rand McNally StreetFinder for Palm, Palmtop Softwares Palmtop GPS for Psion eller et av de kommende innebygde GPS-modulene til Pocket PC.

  • Pin 5 Ground
  • Pin 3 Transmit Data
  • Pin 2 Receive data
  • Pin 6 DTR (DeLorme only)
  • Pin 5 Jord
  • Pin 3 Motta data
  • Pin 2 Sende data
  • Pin 4 (kun DeLorme)
Denne tabellen er lånt fra nettstedet til GPS Pilot.com
Til toppen