Digital video-krig

Det er brutt ut full krig i USA om hvorvidt DVD eller Divx vil bli fremtidens format for utleievideoer. Antall DVD-spillere i amerikanske hjem øker eksplosivt og videoutleieforretninger har gått i skyttergravene for åbeskytte sine respektive standarder, rapporterer teknologiattaché Jørgen Andre Nilsen fra San Francisco.

DVD er i ferd med å ta av i USA. De siste statistikker forteller at 500.000 husstander i USA har en DVD-spiller, et tall som forventes å vokse til én million innen utgangen av året. DVD - som står for digital video disc eller digital versatile disc - og har en overlegen kvalitet i forhold til dagens videokassetter.

I dag finnes det cirka 1.500 titler, og man forventer 2.500 titler ved årsskiftet. Av de store Hollywood-studioene er det kun DreamWorks SKG som foreløpig ikke ønsker å levere sine filmer på DVD-format. Prisen på en DVD-spiller ligger på mellom 399 og 1000 dollar og en filmtittel koster 20 dollar, eller kan leies for to dollar.

En ny standard med samme kvalitet som DVD har imidlertid dukket opp; Digital Video Express (eller Divx). Divx-plater ser akkurat ut som DVD-plater og har samme tekniske kvalitet, men ikke alle finesser som DVD. Divx kan kun spilles av i egne Divx-spillere som koster 499 dollar. Når en seer starter en film starter en klokke. Etter 48 timer slutter Divx-platen å virke. Seeren kan så velge om han vil betale ekstra for enten å se filmen om igjen eller for å eie den permanent.

Divx-spilleren kobles via en telefonlinje til en sentral som holder oversikt over hvilke titler som er sett og som tar i mot betaling per kredittkort.

I video-leiren er det delte og skarpe meninger om de to standardene, ikke ulik standardkrigen som raste da de ulike videoformatene som VHS, Beta og Video200 ble lansert. Foreløpig er det kun varehusgigantene Circuit City og The Good Guys som støtter Divx, mens utleiekjedene Tower, Blockbuster og Hollywood Video tviholder på DVD.

På nettet vrimler det av nettsteder som argumenterer for og i mot de respektive standarder. I San Francisco er det nylig satt opp store billboards med "Only open DVD delivers" i et forsøk på å unngå en todeling av markedet. Som plattform for videoutleie ser Divx til å ha funnet en modell som konsumentene liker. Tidskodingen gjør at de slipper å måtte returnere filmen til butikken igjen. I følge undersøkelser er det dette kundene misliker mest ved videoutleie.

Til toppen