Digitalt Casio-kamera med over 3 millioner piksler

Casio lanserte nylig et av verdens første digitale kameraer med en bildeoppløsning på 3,34 millioner piksler. Prisen vil ligge i unederkant av 10 000 kroner.

Casio lanserte nylig et av verdens første digitale kameraer med en bildeoppløsning på 3,34 millioner piksler. Prisen vil ligge i unederkant av 10 000 kroner.

Digitalkameraet Casio QV-3000EX
Casio QV-3000EX.

Digitale kameraer er i skuddet, ikke minst i forbindelse med publisering på Internett. En av de viktigste faktorene for å måle kvaliteten på digitale kameraer er fortsatt oppløsningen. Høy oppløsning er spesielt viktig for å unngå kornethet når bildene skal trykkes på papir. Men slik oppløsning kan også være til hjelp når bildene skal brukes på Internett. Dette gjelder spesielt hvis fotografen skal ta bilde av et motiv som er langt unna og zoomen ikke gir tilstrekkelig forstørrelse.

Casio lanserer i disse dager det digitale kameraet QV-3000EX. Dette kameraet har en CCD-brikke (Charge Coupled Device) med hele 3,34 millioner punkter. Dette gir bilder med en oppløsning på opptil 2048 x 1536 piksler uten interpolering.

Kameraet fra Casio er utstyrt med et 3X zoomobjektiv fra Canon med brennvidder som tilsvarer 33 til 100 mm på et 35 mm kamera. I tillegg har kameraet 2X digital zoom.

Nærgrensen er på 30 cm ved normal fotografering og 6 cm i makromodus. Fokus kan også stilles inn manuelt mellom 6 cm og uendelig.

Ved normal fotografering kan det tas bilder med et intervall på omtrent to sekunder. Men i såkalt kontinuerlig modus kan kameraet ta opp opptil tre bilder med et intervall på et halvt sekund.

Kameraet støtter også videoopptak. Opptil et halv minutt med video kan lagres i kameraet.

Eksponeringen i kameraet kan enten skje med vanlig automatikk eller med lukker- eller blenderprioritet. Dette gir brukeren bedre mulighet til å få skarpe bilder selv om motivet er "vanskelig". Lukkertidene er på mellom 1/1000 og 2 sekunder. Hvitbalansen kan stilles inn til fire faste verdier eller settes automatisk.

Kameraet har en innebygd blits med rekkevidde på mellom en halv og fire meter. Blits-intensiteten kan settes til svak, normal eller sterk. Selvutløseren kan settes til to eller ti sekunder.

QV-3000EX er utstyrt med en 1,8 tommers TFT-skjerm med 122.100 punkter.

Kameraet er utstyrt med et Compact Flash minnekort på åtte megabytes. Dette gir plass til mellom fem og nitten bilder, avhengig av oppløsning og bildekvalitet. Bildene lagres i JPEG-formatet på minnebrikken.

Kameraet støtter også IBMs MicroDrive på 340 MB. Dette er en liten harddisk som gir kameraet betydelig større lagringskapasitet. Mellom 245 og 943 bilder får plass på denne harddisken.

Casio-kameraet kan overføre bilder til Windows-baserte PC-er, Macintosh-maskiner og flere lommedatamaskiner via blant annet et infrarødt grensesnitt eller USB (Universal Serial Port). Det er også utstyrt med digitale innganger og utganger, samt videoutgang (både PAL og NTSC).

Kameraet veier 320 gram uten batterier og måler 135 x 81 x 58 mm.

Ifølge den norske Casio-distributøren Casinus vil Casio QV-3000EX bli tilgjengelig i Norge den 1. mars i år. Prisen ventes å bli i underkant av 10.000 kroner inkludert mva.

Til toppen