digitoday tester: Skrivehjelp til PDA

Joda, det er riktig det som en herværende rosa tabloidavis reklamerer med: Et godt verktøy er egentlig alt som trengs.

Pennen som følger med en håndholdt datamaskin, eller PDA, er ofte ikke akkurat det beste på denne jord. De er designet for å få jobben gjort, men ikke nødvendigvis for å gjøre jobben veldig bra. De skal se pene ut, og passe godt inn sammen med formfaktoren. Dette gir ikke store spillerommet for de store ergonomiske utskeielsene fra produsentens side. Pent og funksjonelt er ikke alltid det samme.

Vi har testet tre multifunksjonspenner, med innebygget stylus, som er den pennen man kan skrive på skjermen til den håndholdte med, med forskjellige innebygde funksjoner og i forskjellige prisklasser. Disse vil ikke bare se stiligere ut, men også kjennes mer ut som en vanlig penn og derfor være mer behagelige å skrive med.

Felles for alle sammen er at de har en slik innebygget stylus, men de har også andre funksjoner som skiller dem. Prismessig er det et ganske stort sprang mellom de enkleste modellene og de mest avanserte. Mens de enkleste kun har én kulepenn i tillegg til stylusen har de råeste modellene understrekingstusj, kulepenn og blyant.

I denne testen vil vi først ta en gjennomgang av funksjonene og det subjektive inntrykket, og deretter foreta en subjektiv vurdering, som egentlig er ganske objektiv siden det er en del her på huset som har fått mulighet til å uttale seg.

Styluscentral.com: Styluscentral-penn

Første pennen ut er en egenprodusert modell fra Styluscentral.com. Denne har alt man trenger til et møte - stil, tre vanlige kulepenner for notater (rød, blå og sort), en vanlig stylus og ikke minst god skrivekomfort.

Selve pennen er laget i børstet metall, uten at dette gjør den tyngre enn den må være for å ligge behagelig i hånden. Området der man holder den er ruglete for å gi et godt tak. Utseendemessig ser den meget profesjonell ut, og det eneste som røper at den ikke er den helt dyreste i klassen er at den er merket med StylusCentral i stedet for et mer kjent firma. Dette trenger dog ikke gi utslag i noe annet enn at prisen blir lavere, siden den ikke må igjennom like mange ledd som de andre før den når sluttbruker.

Betjeningen er som de fleste andre modeller av denne typen. For å skifte mellom penn og stylus vrir man på den nederste delen av "røret", og når man har satt den i en av de markerte posisjonene og trykker på knappen for å få pennen ut ser man resultatet. Her har dog StylusCentral gjort en liten genistrek. I stedet for, som de fleste andre, å måtte vri på dette røret for å bytte til stylus er dette det som kommer ut hvis man ikke har vridd, og seriøst - plusset er å ha andre skriveredskaper på stylus'en, ikke å ha en stylus på pennen sin. Det hele virker derfor litt mer gjennomtenkt enn mye annet.

En ulempe som er synlig på modellen er at innpakningen ikke akkurat er noe særlig å skryte av. Man får den rett og slett i en gjennomsiktig plastikkpose med manualen i, og den vi fikk hadde ikke engang riktig manual. Ikke at det gjør noe, siden det ting som kan gjøres feil her, men det er liksom ikke noen gavepakning heller.

Ellers får denne pennen, til beskjedne $14.49 (eller rundt 150 kroner) de varmeste anbefalinger for de som krever stil.

Styluscentral.com: Dr Grip 4-in-1 pen

For de som bryr seg mer om form enn funksjon er nok dette det naturlige valget. Pennen er produsert av Dr Grip og en en såkalt 1+1 penn. Det dette betyr er kun at den har to funksjoner, nemlig èn penn og èn stylus. Mindre forvirring om ikke annet.

Selve pennen er moderat stilig, med sin litt lubne, sorte kropp og hvite, fjærende grep, hvilket akkurat her også er fordelen: Det fjærende grepet er noe av det deiligste man kan holde i når man skriver, og det sørger også for at pennen ikke sklir i hånden på brukeren. Personlig så jeg lyset da jeg begynte å skrive litt med den. Jeg har senebetennelse i håndleddet, en tendens til å trykke for hardt med fingrene og det er lenge siden jeg skrev mye med penn og papir (jeg testet pennene under eksamen, faktisk). Det jeg la merke til med denne var at jeg ikke ble sliten i fingrene, jeg fikk ikke vondt i håndleddet, og ikke engang skuldrene (som trekker seg oppover og blir stive på grunn av for liten skrivetrening og for stramt grep) var stive. Nesten så man fikk lyst til å skrive mer med penn.

I motsetning til de to andre pennene i denne testen har den en mekanisme lik de gamle pennene man hadde på skolen med utallige forskjellige farger. Det er en tapp på hver side som kan trekkes ned. Når man dytter den nedover kommer valgt skriveredskap ut. Trekker man den andre ned, så kommer den andre ut mens den første spretter inn igjen. Ved å trekke en av dem halvveis ned glir den som er ute inn, og pennen er igjen "lukket". Tappene er godt merket, så det er mye lettere å velge riktig her enn på andre typer der man må skru seg til riktig posisjon.

Vekten er kanskje litt i minste laget for å ligge tungt og behagelig i hånden, men det er nok mer at de andre i metall er tyngre enn normalt som gjør at denne kjennes i overkant lett ut.

Prisen her er $19.95 (rundt 200 kroner), og med komforten burde man nesten kjøpe to.

Styluscentral.com: Rotring Quatro Executive

Sist, men på ingen måte minst, er selve rosinen i pølsen for de som liker stil og ikke har noe i mot å betale for det.

Rotring (rød ring) bør være kjent for de som setter pris på kvalitet i penner generelt sett, og for dem som krever mer enn kun en stylus/penn er dette rene skattekammeret. Her har du nemlig en sort penn og stylus, som er standardutstyret i slike penner. I tillegg har du en understrekingstusj og en teknisk blyant (0.5mm).

Utseendemessig er den nok en av de absolutt peneste i sin klasse. Det er blankt stål med spor i og den tradisjonelle røde ringen øverst. Øverst, rett under ringen, er det tegninger som viser hvor de forskjellige skriveredskapene befinner seg, og disse velges på samme måten som førstemann i testen - ved å vri på "tønnen", eller "røret" om du vil.

De tingene som skiller seg fra resten av de som er med i testen er at pennen ligger meget godt i hånden på grunn av at den er tyngre enn de andre, pennen vil automatisk trekke seg inn hvis man bruker klemmer for å feste den i lommen eller et annet sted, og dette motvirker flekker (bedre enn OMO Color og Blenda), og ikke minst innpakningen som er såpass pen at den helt fint kan gi videre som en gave.

De to tingene som trekker litt ned hvis man skriver mye er at den for det første lett kan skli litt i hånden siden metallet ikke er børstet, og det blir lett fingeravtrykk på den siden den er blank. For de som ikke skriver altfor mye og/eller liker å eie stilige ting er neppe dette noe å tenke på i det hele tatt. Det skal tross alt en del skriving til før man er svett nok på fingrene til at den glipper, og fingeravtrykkene kan lett pusses bort.

Det eneste som kanskje kan skremme bort enkelte er prisen på $59.95 (nærmere 600 kroner), men også dette er detaljer for feinschmeckere.

Alle pennene kan kjøpes hos Styluscentral.com, og her får man også tak i refill til dem.

Kanskje dette er hva man kjøper seg etter jul når man ser at man heller ikke dette året fikk noe man trengte eller hadde lyst på? ;-)

Til toppen