JUSS OG SAMFUNN

Diskusjonsforum bekymrer børsnoterte selskaper

Anarkiet på Internett skaper problemer for flere små selskaper på Oslo Børs. Feilinformasjon og håpløse rykter er en del av hverdagen.

Oddmund Grøtte og Ole-Andreas Krohn
14. des. 2000 - 11:36

De små selskapene på Oslo Børs er de mest diskuterte selskapene på norske diskusjonsforum. Særlig selskaper med lav aksjekurs er ofte et yndet mål for diskusjonsdeltagerne. Flere ganger har vi sett at "nyheter" på diskusjonsforum har vært kursdrivende, men ofte som udokumenterte påstander som kun er basert på rykter. De selskapene som får lite dekning i media er gjengangere på listen over de mest diskuterte aksjene.

Flere av de børsnoterte selskapene innrømmer at dette er et frustrerende. iGroup er et av de mest debatterte selskapene på blant annet Stocktalk og sliter med feilaktige innlegg:

- Det er svært mange rykter om iGroup. Dette er en del av hverdagen vår, men det er litt frustrerende å lese direkte feil om selskapet vårt. Det er mange som leser innleggene, og jeg håper at mange ikke baserer sine beslutninger på det som står skrevet der, sier Rolv E. Heggenhougen til digitoday.no.

- For eksempel er det mange som tror at iGroup kun er NetShop AS, men Netshop er bare en liten del av konsernet. Jeg vil ikke påstå at diskusjonsforum er et stort problem for oss, men jeg anbefaler alltid aksjonærer å sende en mail til meg for å få riktig informasjon.

Akkurat som flere analytikere digitoday.no har vært i kontakt med, peker Heggenhougen på at de beste diskusjonsfora i USA er de som tar betalt for å skrive innlegg.

- Rykter er uheldige uansett hvordan de presenteres, sier informasjonsansvarlig Truls Birkeland i gruveselskapet Kenor ASA til digitoday.no.

Selskapet han arbeider i har til tider vært en av de virkelige gjengangere på de forskjellige diskusjonsforaene.

- Ryktespredningen kan øke volatiliteten i aksjen. Dermed øker også risikoen for investor og dette undergraver kursen, fortsetter Birkeland.

Inntrykket Birkeland sitter med er likevel at investorene har modnet i forhold til bruken av diskusjonsforumene. Det er blitt mer meningsutveksling og mindre ryktespredning blant aktørene.

- Samtidig lar markedet seg vanskeligere påvirke. Det er etter hvert blitt klart for de fleste at i et rasjonelt marked vil enkelte, når de har en slik anledning til å fremstå anonymt, forsøke å drive kursene i den retningen de ønsker, sier Birkeland.

Fordelen med diskusjonsforaene er også at dette gir aksjonærene grunn til å kontakte selskapene. Selskapene gjør etter Birkelands mening seg selv en gedigen bjørnetjeneste dersom de begynner å reagere på all den informasjonen som legges ut, men det er positivt dersom aksjonærene via diskusjonsforaene inspireres til å kontakte selskapet direkte.

- Det er også positivt at disse diskusjonsforaene bidrar til å øke interessen for aksjemarkedet på generell basis, sier Birkeland til digitoday.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra