DivX ;) kan bli filmens svar på MP3

Hvis utviklerne får det som de vil, kan man kanskje laste ned digitale filmer fra nettet i løpet av kort tid.

I følge CommWeb har DivX ;-), komprimeringssystemet som kombinerer MPEG-4 og MP3 for å komprimere filmer, fått ny aktualitet med tanke på rettssakene mellom Motion Picture Association of America (MPAA) og skaperne av en annen teknologi (DeCSS) som gjør det mulig å dekode Content Scrambling System (CSS) som er systemet for å sikre innholdet mot piratkopiering. Dette lar brukeren kopiere filmen ut av DVD-platen, og eventuelt komprimere det, og distribuere det, hvis vedkommende ønsker det.

DivX ;-) og DeCSS tvinger filmindustrien til å ta på alvor det problemet som platebransjen har sett med programmer som Napster og Scour, nemlig piratkopiering og distribuering. Spørsmålet da er hva de må gjøre for å sikre sitt eget kopibeskyttede materiale.

Eric Scheirer, media- og underholdningsanalytiker ved Forrester Research, mener at det er for tidlig for DivX ;-) å nå kritisk masse fordi det er for få som har tilgang til den båndbredden som kreves for å bruke teknologien. Selv med veldig kjappe linjer tar det rundt 45 minutter å laste ned en 2 timers spillefilm som er komprimert med DivX ;-).

Scheier advarer filmselskapene mot å vente for lenge med å lage et system for å selge filmer over nettet, og sier at behovet for en teknologi som DivX ;-) øker jo lengre de venter. Han mener det vil være nødvendig for å ikke komme opp i de samme problemene som Napster har skapt for musikkbransjen.

Rich Tayler som er talsmann for Motion Picture Association of America sier at de forskjellige studioene bruker millioner av dollar på å skape en markedsmodell beregnet for Internett, og at de er smertelig klar over situasjonen.

I mellomtiden sitter MPAA i retten i en sak mot Scour som er beskyldt for å tjene penger på å distribuere innholdet på stjålne CDer og filmer.

Mens alt dette foregår jobber Jerome Rota og Max Morice på neste versjon av DivX ;-), DivX Deux, og prøver å komme seg inn i markedet og samarbeide med filmselskapene. Denne versjonen vil ikke bruke Microsofts MPEG-4.

RealNetworks har også sluppet sitt video-optimaliserte RealSystem8, og noen telekommunikasjonsselskaper eksperimenterer med pay-per-view-løsninger for video over høyhastighets Internettforbindelser.

- En bråte selskaper prøver å komme med i denne konkurransen, og vi vil nok se mer av digital nedlasting av filmer mot slutten av 2001, sier Mark Snowden, media- og underholdningsanalytiker ved Gartner Group.

Til toppen