Du får norsk telefonkatalog på nett i november

Etter store forsinkelser, vil den hvite person-telefonkatalogen trolig dukke opp på Internett i løpet av november sammen med en norsk epost-katalog.

Telenor planlegger en ny tjeneste som ganske sikkert vil bli en av de aller mest brukte på det norske internettet. For dagens telefonkataloger er alltid utdaterte og mangler mye informasjon. Telenors Hvite Sider på Internett vil dessuten inneholde epost-adresser.

- Vi skal lansere Hvite Sider på Internett i løpet av høsten, forteller Wenche Holen, katalogdirektør for Telenor Media, til digitoday.no. På spørsmål om dette ikke betyr november, svarer Holen at dette er målet, men at det kan dukke opp forsinkelser i siste liten.

Hvite Sider er sterkt forsinket, for Telenor har kranglet med Datatilsynet og Justisdepartementet i nesten to år. Krangelen har gått på om Telenor måtte spørre alle sine kunder før man la ut informasjonen i papirkatalogene på Internett.

Les om krangelen med Datatilsynet:
Datatilsynet innrømmer inkonsekvens i katalogsaken
Telenor fikk nei - igjen
Datatilsynet står på sitt

Denne saken er nå løst.

Etter krav fra Datatilsynet vil Telenor kreve at du registrerer deg som bruker før du får lov til å søke. Telenor må også logge brukeraktivitet for å forhindre at enkelte forsøker å kopiere store deler av katalogen. Holen forteller at Telenors advokater vurderer hva selskapet kan legge ut innenfor Datatilsynets pålegg.

- Vi skal legge ut alt i de hvite katalogene. I tillegg vil la folk logge seg på og legge inn flere epost-adresser og annen informasjon som hjemmesider, forteller Holen til digitoday.no.

- Det er svært komplisert å kjøpe eller samle inn epost-adresser fra bedrifter og skoler. Den beste måten er å gå til brukerne selv. Men tjenesten åpner, for vi skal legge inn epost-adressene til våre datterselskaper, blant annet Nextra (tidligere Telenor Nextel), forteller Holen.

Katalogansvarlig forteller også at Telenor lenge har forhandlet om å få kjøpe epost-katalogene til de største Internett-leverandørene og tilbyderne av gratis epost-kontoer. Telenor Media håper å få kjøpt mye, men har ikke kommet i mål med disse forhandlingene.

Holen vil ikke bekrefte forhandlinger med konkrete selskaper, men Dagbladet, Spray, Fastweb, Organizer og Hotmail sitter på store mengder norske epost-adresser.

- Informasjon vi kjøper inn fra andre må vi be brukere godkjenne og bekrefte, forteller hun. Sikkerhetssystemene blir særlig viktig for å forhindre at noen endrer din epost-adresse eller sender deg reklame.

Lykkes Telenor i sitt prosjekt, blir Norge det første landet i verden som får en nasjonal epost-katalog. Telenor har sikret seg adressen www.telefonkatalogen.no, men dette er i dag bare en informasjonsside.

Til toppen