Dyr jul for Gates

Årets julefeiring ble en kostbar affære for Bill Gates. I følge Wall Street Journal har multimilliardæren i desember hatt et papirtap på sine Microsoft-aksjer på åtte milliarder dollar. Brysomme amerikanske konkurransemyndigheter er hovedårsaken til Microsofts fallende tillit i markedet.

Siden begynnelsen av desember har prisen på Microsoft-aksjene falt med nærmere 20 prosent. For Bill Gates, som eier 23,9 prosent av selskapet (per september 97), betyr dette et tap på åtte milliarder dollar på papiret - et tap amerikanske eksperter i all hovedsak mener kan tillegges amerikanske konkurransemyndigheters rettslige forfølgelse av programvaregiganten.

- Aksjekursen følger i stor grad det som skjer i rettslokalet, sier David Readman i NationsBanc Montgomery Securities, til Reuters.

Kursraset i Microsoft startet 9. desember, og tiltok dagen etter da kjennelsen om at Microsoft foreløpig ikke fikk lov til å bunte nettleseren med operativsystemet Windows 95 ble offentliggjort. Julaften landet kursen på Microsoft-aksjen på 118,9 dollar, som er det laveste nivå side 19. mai i år. Så sent som 8. desember var kursen på sitt høyeste; 146,1 dollar per aksje.

Men verken Gates eller andre langsiktige investorer i Microsoft har neppe noen grunn til å angre særlig på sin investering. Selv med utgangspunkt i kursen den 24. desember har Microsoft-aksjen hatt en formidabel utvikling det siste året. Ved utgangen av 1996 var Microsoft-kursen 82,6 dollar per aksje, hvilket tilsier en foreløpig gevinst på 44 prosent.

Til toppen