Eierstrid gjør at Telenor byr på dansk UMTS-lisens alene

Telenor og Bell South er ikke enige om den fremtidige mobilsatsingen til danske Sonofon. Striden mellom de to eierne har ført til at Telenor har lagt inn bud på en av de danske UMTS-lisensene helt alene. Dette kan også føre til at Telenor overtar hele Sonofon.

Telenor ASA eier 53,5 prosent av det danske mobilselskapet Sonofon, mens Bell South Corporation eier resten. De to eierne er slett ikke enige om den fremtidige utviklingen til Sonofon, og dette kommer på toppen av Telenors gigantiske verdinedskrivelse av Sonofon for to uker siden.

Telenor kjøpte sin andel for 15 milliarder kroner i fjor sommer. Nå er de samme aksjene verdsatt til syv milliarder.

For Bell South som i fjor valgte å tone ned sin investeringslyst i Europa er dette dårlig nytt. Telenor har vært i samtaler med Bell South om å overta hele selskapet, men da Telenor for to uker siden halverte verdien på sine aksjer i selskapet, feide de også over Bell Souths mulige aksjegevinst ved et salg til Telenor.

Uenigheten mellom de to selskapene har nå kulminert i at Telenor på eget selvstendig grunnlag deltar i auksjonen på de danske UMTS-lisensene, og ikke Sonofon.

Kommunikasjonsdirektør i Telenor Mobile Communications, Dag Vangsnes, sier til digi.no at satsingen på en dansk UMTS-konsesjon er riktig rent kommersielt sett.

På spørsmål om hvordan Telenor skal organisere sin fremtidige televirksomhet i Danmark, sier Vangsnes at danske telemyndigheter har gitt Telenor munnkurv når det gjelder slike spørsmål.

Vangsnes vil heller ikke gå inn på hva konkret som Telenor og Bell South er uenige om, annet enn at konklusjonen til Telenor var at selskapet valgte å delta i UMTS-auksjonen alene.

- Dette påvirker ikke eiersituasjonen i Sonofon, men om konsekvensene, må du trekke resonnementet selv, sier Vangsnes.

Når digi.no foreslår at dette vil få konsekvenser for eiersituasjonen i Bell South, der en for eksempel kan se for seg én eier i nærmeste framtid som kan bli Telenor, sier Vangsnes at dette blir spekulasjoner fra vår side.

Men han lover å komme tilbake til saken med fyldig kommentar når danske telemyndigheter tillater det.

I tillegg til Telenor, har TDC (Tele Danmark), Telia og Orange (Mobilix) valgt å delta i den danske UMTS-auksjonen. Telestyrelsen ventes å legge fram resultatet fra auksjonen senere i måneden.

Minstebudet fra deltakerne var på 500 millioner danske kroner. Med fire lisenser og fire budgivere er det ingen som tror at auksjonen vil gi spesielt store beløp i inntekt til den danske staten.

Til toppen