Ekspansivt i IT

Styrene i Tandberg Television, Tandberg Data og Provida ytret tirsdag ønske om å forhøye aksjekapitalen. Signalene ga oppgang for samtlige selskaper, men nedgang i bl.a. Merkantildata bremset den positive utviklingen i IT-indeksen som endte opp 0,1 prosent.

Etter den kraftige oppgangen mot toppen i IT-indeksen mandag i forrige uke, svekket optimismen seg noe utover påskeuka. Dagens oppgang på 0,14 prosent til 1543,46 poeng, viser imidlertid at det fortsatt er hold i indeksen, som siden nyttår har lagt på seg med 21 prosent. Totalindeksen, som viste noe av samme tendens i forrige uke, endte tirsdag ned 0,2 prosent til 1384,58 poeng.

Tirsdag meldte tre større IT-selskaper at de respektive styrer søker om fullmakt til å utvide aksjekapitalen ytterligere. Tandberg Television, Tandberg Data og Provida ønsker å utvide aksjekapitalen med henholdsvise 625.000, 7.750.000 og 1.160.000 aksjer, hvilket for de to førstnevnte må tolkes som et signal om nye oppkjøpsplaner. Provida hevder at pengene i hovedsak skal benyttes for å finansiere kjøpet av RS/2.

Oppkjøp eller ikke, markedsverdien i de tre selskapene la på seg med 1,9 (Tandberg Television) 0,6 (Tandberg Data) og 1,4 (Provida) prosent til sluttkurser på hhv 108, 89 og 142 kroner.

Den positive utviklingen i Tandberg Data kom til tross for at de tre datagigantene HP, IBM og Seagate tirsdag offentliggjorde svært så ekspansive planer rundt sin nye LTO båndstasjonstandard (se peker til relatert artikkel til høyre på siden). De tre planlegger å skape en ny, dominerende teknologistandard som skal implementeres i et 8 MM-format, i tillegg til et produkt for det øvre markedssjiktet etter samme konsept som DLT (én spole).

- Dette initiativet vil henge som et spøkelse over Tandberg Data i flere år framover, kommenterer en analytiker.

EDB falt noe tilbake tirsdag, til tross for at selskapet meldte om betydelige framforhandlete rabatter i forbindelse med overtakelsen av MaxWare. I utgangspunktet skulle MaxWare-aksjonærene motta 1,7 millioner EDB-aksjer for selskapet, men dette ble nå satt til én million aksjer. Administrerende direktør i selskapet, Eivind Kinck, avviser at rabatten skyldes kursvekst i EDB.

- Det har kommet fram endringer i forutsetningene. Dette gjelder i første rekke på resultatsida. Både 1997 og de tidligere år var langt svakere enn ventet, uten at dette betyr at vi har mistet interessen for selskpet, sier Kinck til digi.no. Han legger til at EDBs strategi fortsatt er like ekspansiv som selskapet misjonerte før børsnoteringen.

- Vi skal vokse kraftig, og et av virkemidlene er oppkjøp, sier Kinck.

EDB-aksjen falt med en krone til 35 kroner tirsdag.

Taperen blant IT-aksjene tirsdag ble Merkantildata, som falt tilbake med 15 kroner til 385 kroner.

Sett i forhold til 1998 forøvrig var aktiviteten lav tirsdag. I løpet av dagen skiftet aksjer og grunnfondsbevis for til sammen 1,2 milliarder kroner eiere.

Til toppen