DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Ekspert om DAB:
– Stortinget ble ført bak lyset av NRK

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Bilde: NTB Scanpix
20. sep. 2017 - 12:31

Onsdag slukkes FM-senderne til NRK i Oslo, Vestfold, Østfold og Akershus. Det betyr at 94,5 prosent av befolkningen vil være uten NRK-signaler på sine FM-radioer. 

IT-ekspert og tidligere leder av IKT-Norge, Per Morten Hoff, er svært kritisk til radiodigitaliseringen i Norge, skriver ABC Nyheter.

– Ført bak lyset

Han er ikke nådig når det kommer til NRK, og hvordan han mener statskanalen har lagt press på norske politikere. 

– NRK trodde at folk ville ha DAB. De fikk panikk da ingen kjøpte det. NRK gjorde en kjempeinvestering, men fant ut at folk var ganske fornøyde med FM. Deretter gikk de til Stortinget som jeg mener ble ført bak lyset av NRK.

– Politikerne ble fortalt at alle land kom til å satse på DAB, men det har ikke skjedd. Norge er fortsatt det eneste landet som har valgt å slukke FM-nettet. Dette viser at Stortinget ikke burde tatt en slik beslutning, konstaterer Hoff overfor ABC Nyheter.

Stabil radiolytting

Nordland var første fylke ut hvor man slukket NRKs sendinger på FM-nettet.

Frykten var at radiolyttingen skulle gå ned vesentlig, men det har ikke skjedd, viser tall Canti. 

Per Morten Hoff er tidligere sjef for IKT-Norge og DAB-motstander: – NRK har ført Stortinget bak lyset, sier han til ABC Nyheter. <i>Foto:  Per Ervland</i>
Per Morten Hoff er tidligere sjef for IKT-Norge og DAB-motstander: – NRK har ført Stortinget bak lyset, sier han til ABC Nyheter. Foto:  Per Ervland

Tall fra andre kvartal 2017 viser at 64 prosent av innbyggerne i Nordland fortsatt hører radio daglig, mot 65 prosent samme periode i fjor.

– De aller fleste eksperter sier at dette er galskap. Teknologien går fremover og DAB er ikke veldig nytt. NRK har brukt enorme summer på DAB, noe som igjen fører til at dette vil koste samfunnet veldig mye penger.

NRK er fornøyd med utviklingen

– For en del år siden ba jeg om en samfunnsøkonomisk analyse av dette prosjektet, men da sa Kulturdepartementet at det ikke var nødvendig, sier Hoff til ABC Nyheter.

I undersøkelse utført av Ipsos oppgir 60 prosent av de spurte at de ikke er fornøyde med å måtte gå over til DAB-radioer, mens 16 prosent svarer at de ikke vet.

–Utviklingen er som forventet, og det er en villet utvikling. Ved å tilby flere og tydeligere kanaler gjør vi radio relevant også i framtida, og jeg er trygg på at NRK Radio blir like viktig i årene fremover, sier fungerende radiosjef Jon Branæs i NRK til NTB.

Vil du vite mer? Da bår du få med deg denne TU-saken om hvordan DAB+ virker »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.