Eksperter med lite håp for teknogiganter

Halvleder-bransjen i USA er inne i sin tyngste periode noen gang, og ekspertene mener en oppgang i inntektene kan være tre år unna.

Mandag falt kursene til en av de store lokomotivene innenfor teknologisektoren i USA, nemlig halvlederbransjen. Produsentene av prosessorer og minnebrikker danner grunnlaget for resten av tele- og databransjen og er gode indikatorer for totalutviklingen.

Grunnen er flere spådommer fra analytikere på Wall Street. De mener at en bedring i markedet ikke vil komme med det første, og at det vil ta flere år før bransjen vil løfte seg mot gamle høyder.

En av de mest anerkjente analytikerne på dette området, Dan Niles fra Lehman Brothers, publiserte mandag en særdeles pessimistisk rapport som nedgraderte blant annet Intel og flere andre ledende produsenter av prosessorer. Han mener det kan ta tre år får selskaper som Intel får den samme omsetningen som de hadde i fjor.


Også Jonathan Joseph fra Salomon Smith Barney advarte markedet om at den allerede hardt prøvde halvleder-bransjen ville oppleve enda flere dårlige nyheter i tiden som kommer.

En av årsakene til de pessimistiske utsiktene er at prisene ser ut til å falle, særlig på såkalte Flash-brikker.

Financial Times skriver at Lehman-analytiker Niles mener omsetningen i bransjen vil kunne falle mellom hele 18 og 20 prosent i år. Dette var nyheter markedet reagerte drastisk på, blant annet ved å sende Philadelphia Semiconductor Index ned med hele 5 prosent mandag.

Den store gutten i klassen, Intel, falt 4 prosent mandag.

Til toppen