Elektronisk journalistikk i sin ytterste konsekvens?

digi kommer i dag i ny drakt. Nettkanalen som du har lært å kjenne som den raskeste kilden til informasjon om data, tele og elektroniske og andre media, samtidig som du kan bruke den til dyptpløyende informasjonssankning, har skiftet layout, utvidet seksjonsrepertoaret og lagt til svært mye ny funksjonalitet.

digi kommer i dag i ny drakt. Nettkanalen som du har lært å kjenne som den raskeste kilden til informasjon om data, tele og elektroniske og andre media, samtidig som du kan bruke den til dyptpløyende informasjonssankning, har skiftet layout, utvidet seksjonsrepertoaret og lagt til svært mye ny funksjonalitet.

Det siste halve året har vi arbeidet med det som internt går under kodenavnet "digi 97". digi 97 kalles fra og med i dag "digi.no", eller bare "digi" blant venner som ikke trenger adressen inn med teskjeer.

Det vil vår nettkanal fortsette å hete i overskuelig fremtid.

digi.no er langt mer enn en "avis". digi utnytter i ekstrem grad nettets selvmotsigende, men viktigste egenskaper: Tidsmessighet og tidløshet, overfladiskhet og fordypning. Tidsmessighet, fordi vi kan tilby leserne våre en tjeneste som er tilgjengelig for deg i samme øyeblikk vaktsjefen har sagt "OK". Tidløshet, fordi det ikke er sikkert du er der akkurat da - "programmet" vårt slutter aldri, og du kan tune deg inn på nettkanalen vår når som helst. Overfladiskhet, fordi rå nyhetsjournalistikk er overfladisk, og fordi du først og fremst skal holde deg oppdatert i en travel arbeidshverdag. Fordypning, fordi du når som helst kan dukke ned i digi.nos etterhvert enorme arkiver, inkludert oversikter over viktige bedrifter og nøkkelpersoner, og se hvordan tingene henger sammen.

"Content is king", sa debattglade web-krigere for et år eller to siden. "Context is king" skrek de andre. Var det noen som noengang sa: "Context is king, content is everything"?

Nå er det sagt.

Innholdet er viktigst. Men konteksten det er satt inn i er også viktig. En ting er at aktør X har introdusert produkt Y. Men hva gjorde aktør Z for to uker siden, og hvordan forholdt B og A seg til det?

Slikt finner du ikke ut av ved to tastetrykk på NRK Dagsrevyen, Papiravisen eller radioen.

data, tele, media lever videre

digi har fått en ganske spesiell posisjon i den forstand at den faktisk har vært tre varemerker i ett: digi:data, digi:tele og digi:media. Denne segmenteringen har vært vellykket til de grader at de fleste kaller vår nettkanal enten det ene eller det andre eller det tredje. Sjelden "digi".

Men tro ikke at vi gir slipp på denne seksjoneringen. Fremdeles skal vi filtrere våre saker inn i den rette konteksten, og du skal få gå til den seksjonen som interesserer deg mest. Alle seksjoner i digi 97, som er fire i tillegg til de tre vi har hatt fra før, er tilgjengelig fra de aller fleste sider i digi. Alle våre ankerfester er også tilgjengelig overalt. Aktøroversiktene mange vil kjenne fra digi:org er utvidet til å omfatte ytterligere fem knagger fulle av data, for å skape en kontekst for nyhetene vi bringer deg.

Du må omadressere bokmerkene dine en smule for å komme direkte til digidata (http://www.digi.no/digidata.htm), digitele (http://www.digi.no/digitele.htm) og digimedia (http://www.digi.no/digimedia.htm).

Du finner nå en egen side som lister de siste nyhetene i synkende rekkefølge. Denne siden er en av mange - snart alle - sider i digi som lages i det du spør om den. Vår Lotus Domino-server genererer en blodfersk oversikt over siste nytt på det som foreløpig er en prøvetjeneste: Legg inn http://www.digi.no/nyheter.htm i bokmerket ditt for å komme direkte til denne siden. Her vil du tidvis få sakene før de er presentert på forsiden. Vi har nemlig en liten forsinkelse fra sakene er ferdig skrevet til det er lagt inn referanser til dem på de vanlige, redigerte forsidene.

Jeg inviterer deg herved inn i de dypere sfærer av digi, men ber, på vegne av redaksjonen, om tålmodighet med de seksjoner som inngår i prøveprosjektet med en Lotus Domino-server. Disse sidene er behørig merket "beta". Serveren vi faktisk skal kjøre Domino på leveres ikke før om fire-seks uker. I mellomtiden kjører vi det hele på en puslete liten 166 megahertz pentium-maskin. I utviklingsfasen har dette riktignok gått forbløffende bra. Men vi må innrømme at vi slett ikke er sikre på hvordan det vil gå når noen hundre eller tusen brukere skal inn der samtidig.

Men noen sjanser skal man jo ta, ikke sant?

Ha en fortsatt god dag.

Til toppen