Elendig resultat truer Globalstars rykte

Et tap i første kvartal på 1,6 milliarder kroner skaper bekymring hos Globalstars aksjonærer.

Globalstar Telecommunications tilbyr taletelefoni via et satellittbasert mobilnett, ikke ulikt det Iridium forsøkte seg på. Og nettopp Iridiums sjebne som ble beseglet med en konkurs i februar, er den mørke skyen som alle ser etter når Globalstar ikke leverer et bedre kvartalsresultat.

Kvartalsresultatet var nemlig et tap på 208 millioner dollar, eller 1,6 milliarder kroner. Globalstars faste kostnader ligger i størrelsesorden 125 millioner dollar, mens inntektene lød på vel 600.000 dollar, noe som kan tyde på at selskapet får problemer med kontantbeholdningen i løpet av året.

Selskapets styreleder, Bernard Schwartz, bekrefter dette og sier til The Wall Street Journal at selskapet vil måtte hente mer penger allerede til høsten.

Han erkjenner i et intervju at inntektene ikke er på det nivået selskapet hadde regnet med og at inntektsmålet på 160 millioner dollar eller over en milliard kroner for år 2000 neppe vil holde. Schwartz mener imidlertid at den dårlige inntjeningen kan forklares med at tjenesten ikke har vært tilgjengelig så veldig lenge i de fleste regionene.

Selskapet får kunder, men klok av Iridiums skade om å opplyse kundetall, sier ikke selskapet noe om det. Men det som er sikkert er at Globalstar har overtatt Iridiums 7.000 kunder i Brasil.

Dårlige resultat følges av en stadig svakere aksjekurs som de siste dagene har falt til rundt 10 dollar etter et toppnivå i januar på over 40 dollar. Dette merker også hovedaksjonær Loral Space & Communications som eier 42 prosent i selskapet, og Lorals aksjekurs har så langt i år fulgt Globalstars kurs nedover.

Globalstar er representert i Norden ved Globalstar Northern Europe der det finske mobilselskapet Radiolinja eier 50 prosent av aksjekapitalen. I startfasen vil tjenesten selges av selskapet i Finland, Sverige og Danmark, mens Norge kommer med etter hvert, ifølge markedssjef i Globalstar Northern Europe, Seppo Hautamäki.

Både Telenor Mobil og NetCom opplyser at de har hatt kontakt med Globalstar med sikte på å etablere roamingavtaler.

Til toppen