En personlig forberedelse til år 2000

Med under to måneder igjen har du sikkert full kontroll over år 2000-problemene i og rundt din organisasjon. Nå er tiden inne til å kontrollere programvare, regneark- og datamodeller på din egen PC. Norton 2000 er et nyttig verktøy.

Med under to måneder igjen har du sikkert full kontroll over år 2000-problemene i og rundt din organisasjon. Nå er tiden inne til å kontrollere programvare, regneark- og datamodeller på din egen PC. Norton 2000 er et nyttig verktøy.

Verktøyet tar seg av tre oppgaver. Det kontrollerer datohåndteringen i BIOS fra og med 31. desember 1999 til og med 1. mars 2016. Det sjekker all programvare på disken mot opplysninger Symantec har samlet fra alle de største leverandørene. Til slutt går det gjennom alt du har av datoopplysninger i databasemodeller og regneark.

Datohåndteringen i BIOS sjekkes ved å lage en egen oppstartdiskett som lar deg kjøre maskinen gjennom en simulering av en rekke kritiske datooverganger. Viktigst er selvfølgelig hva som skjer etter klokka 23:59 på førstkommende nyttårsaften. Norton 2000 sjekker også hva som skjer etter klokka 23:59 hver 28. februar i alle årene fra 2000 til 2016. Hva som skjer dersom noe er feil her, vet jeg ikke: Redaksjonens maskiner, selv de vi har mekket sammen på egen hånd, greide prøven med glans.

Norton 2000 var derimot ikke fornøyd med alle applikasjonene våre. Jeg fulgte instruksen bokstavelig, og lastet ned fra Symantec-nettstedet - det gikk automatisk - en oppdatering på 1,6 MB med data som skulle ajourføre applikasjonsoversikten på CD-ROM-en. Med denne databasen som utgangspunkt, ble applikasjonene mine delt i tre grupper: de som er kjent for å ha problemer, de som ikke er oppført i databasen, og de som påstås av sitt opphav å ikke ha noen problemer.

Blant applikasjonene med problemer, var Microsoft Netmeeting. Norton fortalte at når min utgave (2.11) overfører en fil med systemdato større enn 1.1.2000, mottas den med en dato 28 år lenger frem i tid. Den oppga en adresse på Microsofts nettsted, der jeg ble underrettet om at versjon 3.01 av Netmeeting ikke har dette problemet.

Oversikten over applikasjoner med ukjent status var unødvendig lang, blant annet fordi Symantec ikke har oppført noen produkter fra Corel på sin liste over applikasjoner som påstås av sitt opphav å være år 2000 kompatible. Det eneste Norton 2000 kunne bidra med her, var å sende meg til nettstedet Vendor 2000 der det gikk fort å klikke seg fram til Corels adresse. Under "Year 2000" der kunne jeg sjekke alle Corel-applikasjonene, men det kan vel ikke sies å være Nortons fortjeneste.

Den største nytten du har med Norton 2000 er sjekken av alle datafilene. Regnearkfiler listes med oversikt over hvilke celler i hvilke Excel-ark jeg måtte se på, og er forsynt med en forklaring på hva det mulige problemet består i. Når jeg rettet celler og skannet på nytt, var det enkelt å sjekke at rettelsen var registrert, testet og godkjent. Norton lar deg heldigvis skanne en og en fil om gangen.

Symantec gir deg flere måter å skaffe Norton 2000 på. Du kan kjøpe verktøyet i egen boks til listepris 850 kroner inkludert merverdiavgift, hvilket betyr en gatepris på mellom 650 og 800 kroner. Det finnes i en egen bedriftsutgave med større lisensbredde for store miljøer. Videre er det med på suiten System Works Professional, sammen med Norton-programmer som Antivirus, Utilities, CleanSweep, CrashGuard og Ghost (sistnevnte er en "disk-kloner").

Ifølge Symantec Norge har Symantecs egen oversikt over PC-programmer som ikke er År 2000 økt fra 140 til 240 de siste ukene. Det er følgelig all grunn til å gjenta en sjekk, både i november, begynnelsen av desember og dagen før det formodentlig ikke smeller likevel.

digi.no omtalte versjon 1.0 av Norton 2000 i desember i fjor. Versjonen omtalt ovenfor, er 2.0.

Til toppen