Ericsson lanserer World Phone

Ericsson fortalte tirsdag at de i løpet av 1999 vil levere en mobiltelefon som kan brukes både i Europa og USA. Selskapet forventer at telefonselskapene vil følge opp med globale abonnementer.

Telefonen skal være på størrelse med dagens GF 788, selskapets minste mobiltelefon. Den vil være en digital flerbåndstelefon som sender på både GSM 900- og 1800-frekvensene samt på D-AMPS 800 og 1900.

Så langt har det vist seg vanskelig å bli enige om en felles internasjonal standard for mobiltelefoni. I vinter endte de store systemleverandørene Ericsson, Nokia, Siemens, Alcatel, Motorola og NTT opp med et kompromiss da forslaget om en ny felles internasjonal standard for mobiltelefoni skulle behandles. Etter at kompromissforslaget ble vedtatt, har amerikanske aktører signalisert at de ikke ønsker å være med på standarden (se beslektede saker i margen til høyre).

- Den nye standarden er ikke god nok. Det er en av årsakene til at vi nå lanserer en telefon som håndterer flere ulike standarder, forteller Jan Ahrenbring i Ericsson Mobile Communications AB til digi.no.

De fire digitale systemene som telefonen skal håndtere har sammen med det analoge systemet AMPS totalt 175 millioner abonnenter i dag. Det utgjør hele 80 prosent av verdensmarkedet for mobiltelefoni.

- Vi ser at det er et marked for slike telefoner nå. Spesielt forretningsreisende etterlyser muligheten til å bruke den samme mobiltelefonen over hele verden, sier Ahrenbring.

Ahrenbring forteller at telefonen i første omgang nok vil være priset relativt høyt, men mener at de aktuelle kundene ikke er spesielt opptatt av pris, men av funksjonalitet.

Telefonen vil utstyres med både et SIM-kort for GSM-nettene og et serienummer for bruk i D-AMPS-nettene.

Det er foreløpig ingen teleoperatører som kan tilby et abonnement som gir tilgang til både GSM- og D-AMPS-nettene. For å få til det må teleoperatørene blant annet utvikle systemer som gjør det mulig å fakturere tellerskritt inn og ut av de ulike systemene og som gjør at operatørne kan identifisere i hvilket nett kunden til enhver tid befinner seg.

- Teleoperatørene har klare incentiver til å utvikle slike abonnementer, og vi tror de vil løse disse utfordringene i løpet av det nærmeste året, sier Ahrenbring.

Ved lanseringen ble telefonene omtalt som Ericsson World Phone. I likhet med Nera som har et produkt som markedsføres under det sammen navnet, har ikke Ericsson anledning til å varemerkebeskytte navnet "World Phone". Produktet vil derfor bli gitt en navn av samme typen som dagens GF-serie.

Ericsson ser ikke på produktet som noen direkte konkurrent til Iridium og andre satelitt-telefoni systemer.

- Vi ser på satelitt-telefoner som egne produkter for andre markedssegmenter. Ericsson er også engasjert i utvikling av satellitt-telefoner forteller Ahrenbring.

Til toppen