Erkjenner øding med aksjonærenes penger

Konsernsjef i British Telecom, Peter Bonfield, erkjennt at selskapet betalte 10 milliarder pund, eller nærmere 130 milliarder kroner, for mye for mobillisenser i år 2000. Nå skal gjelden betjenes, men problemet er at selskapet nesten ikke tjener penger på ordinær drift.

Bonfield sier ifølge flere medier til The Sunday Times at selskapet brukte alt for mange penger på UMTS-auksjoner i fjor. Til CNN sier han at det gikk helt over styr både i Storbritannia og Tyskland.

For mens UMTS-auksjonen i Storbritannia i mars i fjor brakte den britiske regjeringen over 300 milliarder kroner i ekstrainntekter, gav den tyske auksjonen i august enda mer i kassa til den tyske regjeringen; 400 milliarder kroner.

I fjor så UMTS-lisensene ut som det pureste gull. I dag er det lite annet enn gråstein tilbake.

At Bonfield nå tar selvkritikk for selskapets bruk av 130 milliarder kroner av aksjonærenes penger, er et av de klareste uttrykkene noen teledirektør blant de største europeiske teleselskapene har kommet med etter UMTS-bonanzaen. BT-sjefen sier dermed at minst en tredel av selskapets gjeld kommer som et direkte resultat fra de to største UMTS-auksjonene i fjor.

Resultatene er nedgradering av de største selskapenes kredittvurdering foruten fallende aksjekurser. BT-konkurrent Vodafone er for eksempel ikke lenger Europas mest verdifulle selskap. Den tronen har det britiskdominerte BP Amoco tatt.

BT jobber nå får å komme fram med en troverdig plan som skal redusere selskapets gjeld. Den eksisterende planen går ut på at ulike tiltak skal redusere gjelden med 10 milliarder pund, men den baseres delvis på børsnotering av mobilvirksomheten. Å gjøre dette i dag sees ikke på med spesielt blide øyne fra aksjonærer og analytikere. France Telecom forsøkte det samme sist uke med sin mobilarm Orange, som til slutt ble solgt med betydelig rabatt. Senere har dessuten Orange-aksjen falt ytterligere, noe som heller ikke gir store forhåpninger til BT.

Til toppen