Et første gløtt av Office 11

Microsoft har gitt et første gløtt i neste års oppfølger til Office XP, der XML brukes til sterkere integrasjon mot andre systemer.

Neste utgave av Microsofts kontorsuite er foreløpig døpt Office 11, på samme måte som Office XP het Office 10 før den kom i salg. Office 11 er beregnet å komme i salg i midten av neste år, antakelig lenge før Office XP får flere brukere enn Office 2000. Hvorfor det ikke snakkes om Office.Net er foreløpig uklart.

Microsoft kunne ikke dy seg for å vise et gløtt av Office 11 da selskapet skulle fortelle om kommende nyheter på TechXNY-messen i New York.

Det var ikke mye som ble sagt. Visepresident Jeff Raikes, mest kjent for sitt varme forhold til Tablet PC (se artikkelen Microsoft Tablet PC er flott for møtedeltakere), viste hvordan støtten til XML vil gjøre det enklere å lenke Office-dokumenter til databaser, og så for seg hvordan dette vil gi fordeler i spesielt store bedrifter. XML-støtten vil også medføre bedre lesing, søking og styring av personlig informasjon. Raikes' oppsummering: "Dekke behovene til informasjonsarbeidere på en helhetlig måte".

Overgang til XML-formatet er del av en langvarig trend, og det er heller grunn til å undre seg over hvorfor det går så tregt, enn det motsatte. XML-formatet håndterer alt som trengs for å gjengi brev, rapporter, tabeller, regneark og så videre, og er samtidig et databaseformat. Det er videre et format som Microsoft har til felles med Suns Office-utfordrer StarOffice og den gratisversjon OpenOffice.

Det er derfor ikke helt forståelig at Raikes argumenterte for at XML-basert integrasjon mellom Office 11 og bedriftens øvrige systemer vil gi så store fordeler at det ikke er noen grunn til å velge StarOffice eller andre rimeligere alternativer. Microsoft innfører nye lisensregler fra 31. juli. Gartner mener de nye reglene vil gi kundene økte utgifter. Argumentene om bedre integrerbarhet på grunn av XML kan oppfattes som et forsøk på å selge overprisingen. Men gitt at XML-formatet er tilgjengelig også hos konkurrenten, må integrerbarheten begrunnes med Microsoft-spesifikke verktøy og hjelpemidler. Kanskje løsningen er så enkel som Office.Net.

Til toppen