Et stort gjesp

Med generell hyllest til databransjen åpnet Bill Gates søndag den store Comdex-messen i Las Vegas. Selve messen åpner mandag, men det er langt mellom de store nyhetene.

Med generell hyllest til databransjen åpnet Bill Gates søndag den store Comdex-messen i Las Vegas. Selve messen åpner mandag, men det er langt mellom de store nyhetene.

Klokken fem norsk tid mandag åpner dørene på det viktige Comdex-messen i Las Vegas. Messen, som samler 2000 utstillere og 200.000 besøkende, regnes som bransjens store partnertreff. Her møtes leverandører, utviklere og distributører til en uke med møter og trasking i overfylte haller.

Her er det viktigste som har skjedd så langt:

Åpningstale: Det ble mye håp og tro og lite substans fra Bill Gates, melder amerikanske nyhetsmedier. I generelle vendinger beskrev Gates en rosenrød fremtid for databransjen, men pekte på at sikkerhet, personvern og brukervennlighet må bedres skal bransjen vokse videre. Gates unnlot totalt å kommentere monopol-rettssaken Microsoft er involvert i.

Gates vevde inn to nye Microsoft-produkter i sin tale. Det første - SQL Server 7.0 - lanseres under messen, mens det andre, Cleartype, kommer etter hvert. Cleartype er et tillegg som gjør skjermskrifter mindre fet etter hvert som størrelsen øker. Dette skal øke lesbarheten, mener Microsoft.

De store leverandørene samlet tidligere mange lanseringer på Comdex-messen, men slik er det ikke lenger. Nå er det ikke noen kø av lanseringer, men det dukker opp flere spennende nyheter:

Servere: I løpet av den første Comdex-dagen skal Larry Ellison, toppsjef i Oracle, offentliggjøre at selskapet skal starte salget av servere med Oracle-programvare ferdig installert. Ellison mener mange kunder etterspør ferdig installert og innstilt programvare fordi det er så stor mangel på kvalifisert IT-personell. For ytterligere å avhjelpe mangelen på IT-eksperter skal Oracle tilby å administere de nye serveren for kundene over Internett.

Ellison har fortalt at Oracle er i forhandlinger med Dell, Sun, Compaq og Hewlett-Packard for å bruke deres maskiner i de ferdige pakkene. Dette kan Oracle gjøre fordi selskapets programvare finnes for alle populære maskintyper og operativsystem.

Oracle satser gjennom sin nye Oracle 8i-database å overta mange av de oppgavene som operativsystemer hittil har løst. I tillegg skal serverne utstyres med selskapets web-server og Internet File System. Oracles nye servere kan derfor klare seg med et enkelt operativsystem, for eksempel Linux eller andre Unix-varianter. Ellison forteller at målet er å kjøre Oracles programvare rett mot prosessoren, uten noe operativsystem i det hele tatt. Dette utelukker annen programvare, og vil gi høyere fart.

Servere: En rekke PC-leverandører, blant annet IBM, Compaq, og Hewlett-Packard, bruker Comdex-messen til å demonstere servere med åtte Intel Pentium II Xeon-prosessorer. Men maskinene kommer ikke i salg før ute på vårparten. Hittil har de kraftigste standard PC-serverne bare hatt fire prosessorer. Med åtte brikker vil maskinene konkurrere tettere med Unix/Risc-servere. Men analyseselskapet Forrester Research mener det vil ta tid før det kommer programvare i salg som klarer å utnytte åtte prosessorer.

AMD K7: Når dørene åpner i Las Vegas senere i dag, vil publikum også få se AMDs nye K7-prosessor for første gang. Prosessoren, som med en hastighet på 500 MHz konkurrerer med Intels Pentium II, kommer i salg til høsten.

Rambus: Raskere dataminne blir også langsomt en realitet. Rambus, selskapet bak en ny teknologi som gir dobbel overføringshastighet mellom dataminne og prosessoren, viser frem sine nye minnebrikker på Comdex. Alle de største minne-leverandørene, inkludert Kingston, Samsung, Nec og Toshiba, har lisensiert minne-teknologien fra Rambus. Datamaskiner med de nye RDRAM-minnebrikkene vil komme i salg i løpet våren, lover Rambus.

digi.no vil løpende dekke de mange produkt- og markedsnyheter som lanseres på Comdex-messen.

Til toppen