EU bekymret over høye UMTS-priser

EU-kommissær for IT-spørsmål, finnen Erkki Liikanen, er bekymret for at europeiske lands auksjoner for å tildele nye mobillisenser vil kunne skade utviklingen av mobiltelefoni og mobilt Internett ved et høyt prisnivå på tjenestene for å finansiere høye priser.

Det er med den britiske auksjonen i friskt minne at Liikanen offentlig lufter sin bekymring over at utviklingen på mobilsektoren kan bremses som en følge av grådige finansministre i flere europeiske land. Etter den britiske mobillisensauksjonen i mars og april, har flere land vurdert dette som en mulig måte å fordele nye mobillisenser på.

To av de fem største nasjonene i Europa har allerede tildelt mobillisenser basert på UMTS (Universal Mobile Telecommuications System). I Spania ble lisensene delt ut etter anbudsprinsippet (også kalt skjønnhetskonkurranse), mens frekvensene for de nye mobilsystemene ble auksjonert ut i Storbritannia der de innbrakte over 300 milliarder kroner.

Om få uker bestemmer italienske og franske myndigheter seg for hvordan de skal tildele mobillisensene der, men det er bare i Frankrike det kan se ut som en unngår en britiskliknende auksjon. I Tyskland er det allerede bestemt at det skal avholdes auksjon, og analytikere mener tyske myndigheter kan klare å få inn enda flere kroner enn hva britiske myndigheter klarte.

Liikanen sa på en offentlig høring i EU-regi torsdag at på grunn at de høye prisene slike mobillisenser ser ut til å gi, vil han følge markedet svært nøye.

Til toppen