EU krangler om signaturer

EU klarer ikke å bli enige om reglene for elektroniske signaturer fordi Tyskland og Frankrike vil favorisere sin smartkort-industri.

EU-landene har delt seg i to blokker i synet på elektroniske signaturer og klarer ikke å bli enige.

EUs telekommunikasjonsministere måtte dra hjem på fredag med uforettet sak etter at forhandlingene strandet. Videre drøftinger om bruken av elektroniske signaturer er utsatt til april 1999. Samtidig er EU redd for en handelskrig med USA.

Elektronisk signaturer er passord-systemer som skal sørge for at elektronisk overført informasjon kan brukes som juridiske dokumenter fordi man er sikre på hvem avsender og mottaker er, samt at innholdet ikke forandres underveis. EU mener det haster å få etablert en felleseuropeisk standard før enkelte land eller dataselskaper skaper sine egne standarder.

- Det har lenge vært kjent at EU-landene er uenige om elektroniske signaturer. Det kommer derfor ikke som noen bombe at ministerene ikke ble enige på fredag, sier Katarina de Brisis, seniorrådgiver i Arbeids- og administrasjons-departementet til digi.no.

EU-landene har delt seg i to blokker med Tyskland, Frankrike og Italia på den ene siden og England, Nederland, Sverige og Finland på den andre. Tyskland og Frankrike mener at bare smartkort gir en god nok sikkerhet. Men andre EU-land mener at dette standpunktet ikke skyldes en dyp interesse for sikkerhet, men et forsøk på å favorisere flere store smartkortselskaper i Tyskland og Frankrike.

England, Nederland, Finland og Sverige mener at å begrense elektroniske signaturer til smartkort vil bremse utviklingen fordi smartkort er dyrt. Programvarebaserte systemer gir fullgod sikkerhet, mener landene der bruken av Internett og IT har kommet lengst. Særlig Frankrike ligger langt bak i bruken av Internett.

Men Martin Bangemann, EU-kommissær for industri, informasjon og telekom, har også et annet problem. Under en presskonferanse sent på fredag uttrykte han ifølge Wall Street Journal en frykt for en mulig handelskrig med USA. Skulle et fremtidig EU-tiltak sette begrensninger for salg av amerikansk datateknologi og favorisere europeisk teknologi i stedet, ligger det an til en heftig handelsstrid.

Til toppen