EU vil verne om din rett til musikk/film-kopiering

EU skal legge frem ny lov om din rett til å kopiere musikk og film i februar. Mediabransjen forsøker å stoppe den.

I nesten tre år har EU-kommisjonen arbeidet med et nytt forslag til lov om piratkopiering. Meningen var å forlenge lovverket for analoge medier til nye digitale medier, men mediebransjen og EU slåss mot hverandre.

Kjernen i problemet er at EU-kommisjonær Enrico Boselli planlegger en felles lov som lar deg kopiere musikk, video og annet til privat bruk. Dette har vært lov i mange land, men ikke i alle. For EU vil sikre at hvis du har kjøpt musikk eller rettighetene til å se en film, skal du kunne ta den opp og spille på alle typer formater du vil.

Dette betyr at du skal kunne nyte musikken både i bilen eller mens du er ute og går. Det betyr også at du skal kunne ta opp en film og se den senere. Men Boselli har fått besøk av mange representanter for media-bransjen som arbeider for innstramminger, skriver Wall Street Journal.

Bransjen ønsker å stoppe digital kopiering. Analog kopiering var ikke så farlig fordi kvaliteten raskt falt, men med digitale medier kan du kopiere i det uendelige uten kvalitetsforringelse. Mediebransjen er redd for formuleringene rundt privat kopiering og at dette skal åpne for piratkopiering mellom privatpersoner over Internett.

Til toppen