Familierabatt for Windows XP

Microsoft vurderer familierabatt og gratis kompatibilitetssjekk for maskinvare som virkemidler for å få flere til å oppgradere til Windows XP.

Det er første gang Microsoft Corporation vurderer en kvantumsrabattordning for familier med flere PC-er. Det henger sammen med at Windows XP er Microsofts første produkt med innebygget vern mot piratkopiering. Før var det mulig å kjøpe én Windows-oppgradering og kjøre den på alle familiens PC-er, selv om dette var i strid med lisensbetingelsene. Windows XP er derimot forsynt med en funksjon døpt "ProductActivitation". Denne funksjonen knytter operativsystemet til en bestemt PC, og krever en bestemt kode for at det skal kunne kjøres utover en prøveperiode på 30 dager. Det vil ikke nytte å aktivere Windows XP på én maskin med kode beregnet på en annen maskin. Skal du reinstallere Windows XP på den samme maskinen, for eksempel etter å ha reformatert harddisken, eller hvis du har oppgradert maskinen så mye at Windows XP ikke kjenner den igjen, må du søke Microsoft om en ny kode.

Som plaster på såret for et tiltak som tvinger gjennom mer lovlydige tilstander på hjemmefronten - man kan diskutere om dette er et utslag av dårlig samvittighet hos Microsoft eller om det er ment å lokke folk til å oppgradere i større utstrekning enn de egentlig hadde tenkt - legges det opp til en ordning der familier som oppgraderer flere PC-er til Windows XP, får rabatter på rundt 10 prosent. Merk at Windows 95 og eldre systemer ikke omfattes av noen oppgraderingsordning. Men familierabatten skal gi også lavere pris på den fullverdige Windows XP-pakken. Det kan trygt spås at dette vil føre til stor sirkulasjon av CD-er som oppgraderer Windows 95 til Windows 98, dersom Windows XP skulle slå an.

En annen ide Microsoft skal realisere, er en ordning som lar deg automatisk sjekke om maskin- og programvare på din PC er kompatibel med Windows XP. Det skal være investert 150 millioner dollar i kompatibilitetssikring for 12.000 ulike typer maskinvare og 6.500 applikasjoner. Selv om det legges ut lister på Microsofts nettsted, er det langt mer praktisk med en applikasjon som går gjennom PC-en din og forteller deg nøyaktig hva Windows XP eventuelt vil få problemer med. Dessverre må du, ifølge ZDNet, laste applikasjonen ned fra web, og den er på hele 35 MB. En mer moderne og "dotnet-aktig" ordning hadde vært å la folk kjøre den over Internett.

I USA starter salget av Windows XP-maskiner i dag, selv om den offisielle lanseringen er 25. oktober. Blant godbitene er en ny bærbar Presario 7000 fra Compaq med 1,2 GHz Athlon-prosessor og en prislapp på 999 dollar, en Pavilion 7935 fra Hewlett-Packard med 1,3 GHz Athlon-prosessor, 128 MB minne, 40 GB disk, CD-brenner og nettutgang, til 749 dollar. Dell vil tilby en Dimension 4300 med Pentium 4 til 1.165 dollar.


Det allmenne inntrykket de første testene formidler av Windows XP er at det er langt mer stabilt enn Windows 95, 98 og Me, at det krever mye av maskinvaren - 256 MB minne for entusiaster, 128 MB minimum, minst 4 GB disk og minst 300 MHz på prosessoren - og at den overtar mer ansvar for hvordan filer organiseres enn de fleste vil sette pris på. Mekkere advares mot ProductActivation-egenskapen fordi de kan risikere å måtte søke Microsoft om nye aktiveringskoder med jevne mellomrom. Andre advares mot Microsofts bruk av Windows XP til å fremme andre produkter, blant annet portalen MSN, Windows Media-formatet som ikke lar deg lagre musikk som MP3-filer, og Passport-programmet som en rekke personvernere stiller seg sterkt tvilende til. Ellers leveres det ingen Java virtuell maskin med Windows XP. Den gjengse konklusjonen ser ut til å være at oppgradering til Windows XP uten kjøp av ny maskin anbefales bare dersom ditt nåværende system er plagsomt ustabilt.

Til toppen