Fast dekker snart hele Internett

I dag lar søkemotorene deg bare søke på deler av Internett, men om to uker lanserer Fast en oppdatering som dekker nesten hele Internett.

Ingen har lyst til å søke på "en god del av sidene på Internett", men dette har vært situasjonen siden søkemotorene dukket opp på midten av 90-tallet. På det verste dekket den beste søkemotoren bare 16 prosent av sidene, men nå kan du snart søke på hele Internett.

Ifølge lekkasjer digi.no har mottatt, er Fast snart i mål. I løpet av et par uker, forteller kilder digi.no har vært i kontakt med, vil Fast oppgradere sin egen og søketjenestene de leverer til Scandinavian Online og Lycos.

Oppgraderingen vil la deg søke i 500 millioner sider, mot dagens 310 millioner sider. De 310 millioner sidene Fast lar deg søke i nå, er sortert ut fra 750 millioner Internett-sider. For etter å ha silt ut duplikater, tomme sider og døde lenker, er under halvparten unike, levende Internett-sider.

Dette betyr at Fast har søkt igjennom over en milliard sider for å finne 500 millioner levende sider. En milliard sider er bransjens gjengse anslag for det totale eksisterende antallet sider på Internett i dag. Med andre ord vil Fast trolig snart skryte av at de dekker så og si hele Internett - selv om det alltid vil finnes helt nye sider og noen som ikke ble plukket opp.

- Vi kommer med en stor oppgradering i løpet av noen uker, men hvor mange sider vi kommer til å dekke vil jeg ikke kommentere nå, sier administrerende direktør og storeier Thomas Fussel til digi.no. Ingen vet hvor mange sider som finnes på Internett, men mange forholder seg til estimatet på en milliard, bekrefter Fussel.

Fast er ikke alene om ambisjonene om å dekke Internett. Deres største konkurrent, Inktomi, lovet i april at selskapet i løpet av mai skulle lansere en indeks med 500 millioner sider, men i følge Fussel er denne enda ikke lansert. Les sak om Inktomi: Sterkere konkurranse for Fast

Du kan ikke søke direkte i Inktomi, selskapet er en underleverandør og driver søketjenestene til blant annet Yahoo, Microsoft, America Online og Looksmart. Et helt uformell test mellom America Online og Fast med noen norske byer, viser at Fast finner langt flere sider enn Inktomi.

Når Fast og konkurrentene klarer å dekke alle sidene på Internett, blir neste kappløp å ha de ferskeste lenkene, innrømmer Fussel.
- Våre lenker er ikke eldre enn 10 dager nå. Målet er kanskje å være oppdatert hver dag, men dette ville kreve enorme ressurser. Jeg tror maksimalt en uke gamle lenker er et realistisk mål, sier Fussel til digi.no.

Til toppen