Fast kan få nye partnere

Siste nytt fra fusjonsfronten er rykter om at TV-selskapet NBC skal kjøpe en tredjedel av søketjenesten Lycos. Det vil i så fall gi norske Fast Search and Transfer et skikkelig puff opp og frem.

Siste nytt fra fusjonsfronten er rykter om at TV-selskapet NBC skal kjøpe en tredjedel av søketjenesten Lycos. Det vil i så fall gi norske Fast Search and Transfer et skikkelig puff opp og frem.

Fusjonsbølgen i Internett-bransjen ruller videre - i jakten på profitt forsøker aktørene å slå seg sammen til sterkere enheter. Dessuten foregår det en stol-lek der mange aktører er redd for å bli stående igjen alene.

For noen uker siden kjøpte kabelselskapet @Home søketjenesten og portalen Excite for 50 milliarder kroner. (Se peker til egen sak nedenfor eller i margen til høyre) Lycos ble raskt pekt ut som neste uavhengige oppkjøpskandidat. Også Yahoo! er foreløpig uavhengig.

20. januar bekreftet Lycos at de jaktet på en ny deleier. Nå går det sterke rykter om at kjøper er media-konglomeratet NBC, et datterselskap av General Electric.

Ifølge Internett-avisen Industry Standard planlegger NBC å kjøpe 35 prosent av Lycos. Stemmer disse sterke ryktene, som verken NBC eller Lycos vil bekrefte, melder det seg konsekvenser for mange NBC- og Lycos-partnere, blant andre norske Fast Search and Transfer (Fast).

Ifølge Wall Street Journal har Lycos vært i samtaler om salg av selskapet med NBC, Viacom, Bertelsmann, CBS, Disney og News (lager nyhetstjenesten Cnet). For en kjøper må ha en fet lommebok - vill spekulasjon har firedoblet prisene på aksjene til Internett-selskaper som Lycos, Yahoo og Amazon siden oktober.

Lycos er nå verdsatt til over 40 milliarder kroner.

Et første mulig resultat av et oppkjøp er at CBS slår sammen sin mindre kjente Snap-portal med NBC. I tillegg har NBC et samarbeid med Microsoft om en nyhetstjeneste på Internett og TV kalt MSNBC.

Lycos eier flere andre Internett-selskaper, deriblant nettjenesten til bladet Wired, Hotwired og søkemotoren Hotbot. I tillegg inngikk nylig Lycos et samarbeid med det norske teknologiselskapet Fast. Lycos markedsfører og driver nå Fasts FTP Search-søketjeneste og skal muligens ta i bruk flere av søketeknologiene Fast selger.

På tirsdag åpnet Lycos og Fast en tilpasset versjon av FTP Search for søk etter musikk i MP3-format. MP3 er blitt en meget populær teknikk for å piratkopiere musikk (se egen sak). Til sommeren planlegger Fast å lansere en ny internasjonal søketjeneste lokalisert i Boston. Meningen er å demonstere søketeknologiene Fast selger (se egen sak).

Det tette forholdet Fast har med Lycos, vil trolig styrke Fast dersom Lycos blir kjøpt opp. Det har ikke lykkes digi.no å få tak i ledelsen i Fast for kommentar til salgsryktene.

Til toppen