FBI krever fri rett til datainnbrudd i andre land

En sak mot to russiske hackere viser at USAs føderale politi forbeholder seg fri rett til datainnbrudd i andre land.

For et par år siden fattet agenter i USAs føderale politi Federal Bureau of Investigation (FBI) mistanke til to russiske hackere i Tsjeljabinsk, Vasilij Gorsjkov og Aleksei Ivanov. Under dekke av å representere et dekkselskap for FBI, Invita, lokket de russerne til jobbintervjuer i USA. Der ble de utstyrt med PC-er og internettforbindelse, og bedt om å demonstrere sine sikkerhetsferdigheter.

FBI hadde installert tastetrykkregistratorer på PC-ene og fikk etter en tid napp på det de var ute etter: Brukernavn og passord til russernes datamaskiner i Tsjelabinsk. Derfra lastet de bevismateriale mot russerne, blant annet en database med 50.000 kredittkortnummer. FBI kalte nedlastingen "ekstraterritorielt beslag av digitalt bevismateriale".

Gorsjkov og Ivanov ble arrestert i november 2000, og anklaget for forskjellige typer datakriminalitet. Ivanov er ennå ikke stilt for retten, mens Gorsjkov ble i oktober i fjor kjent skyldig i 20 ulike anklager. blant annet datakriminalitet og svindel. Straffeutmålingen er berammet til 13. september. Gorsjkov risikerer opp til 30 års fengsel.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener det "ekstraterritorielle beslaget" var ulovlig, og protesterte heftig. Tjenestevei for FBI hadde vært å samarbeide med FSB og eventuelt få fullmakt til å foreta egne beslag på russisk territorium. Uten slik fullmakt, hevder FSB, er det ekstraterritorielle beslaget en forbrytelse i henhold til russisk lov.

Under rettssaken mot Gorsjkov hevdet FBI at russisk lov ikke kan gjøres gjeldende for det FBI gjorde. Dommeren sa seg enig med FBI. De tre agentene som hacket russernes datamaskiner, har siden mottatt utmerkelsen "Director's Award for Excellence" for operasjonen mot Gorsjkov og Ivanov.

FSB reagerte i forrige uke ved å anmelde, i USA, FBI-agentene for datainnbrudd.

Gorsjkovs advokat, John Lundin, sa fredag at han ville framføre de samme argumentene som FSB i anken han tenker å levere mot dommen og strafeutmålingen. Lundin vil hevde at agentene selv gjorde seg skyldig i ulovlig hacking når de brøt seg inn i datamaskiner på russisk territorium, og lastet data uten gyldig ransakingsorder.

Det ser ut til å være en viss uoverensstemmelse mellom FSB og Lundin. Den amerikanske advokaten ser ut til å mene at FBI skulle skaffet seg amerikansk ransakingsorder før de brøt seg inn i de russiske datamaskinene og lastet ned bevismaterialet. I stedet brøt agentene seg inn, lastet ned data, og så søkte en ransakingsordre slik at de med amerikansk lov i hånden kunne lese dataene de hadde lastet ned.

Det er med andre ord tre syn som står mot hverandre:

  • FBI mener tydeligvis at de har ubegrenset rett til å bryte seg inn i datasystemer i andre land, og så, på etterskudd, nøye seg med en amerikansk ransakingsordre hvis de vil lese det de laster ned av data.
  • Advokat Lundin åpner for at FBI kan bryte seg inn i datasystemer i andre land, forutsatt at en amerikansk ransakingsordre anskaffes på forhånd.
  • Det russiske politiet hevder at utenlandsk politi på forhånd må avklare sine datainnbrudd med myndighetene i det landet der innbruddene skal finne sted.

Det er vanskelig å forestille seg et fruktbart internasjonalt samarbeid mot datakriminalitet uten at den russiske oppfatningen gjøres gjeldende.

Til toppen