Feite aktivister stopper annonsering

Verdensvevens mest tabloide nettavis, Tabloid.net, har denne gangen gjort det med litt for feite typer. Oppslaget om en overvektig togfører ble i meste laget selv for det hamburgerspisende USA. Nå trekker reklamenettverket Flycast sine annonser fra Tabloid.net, etter tungt press fra overvektige aktivister.

"Fishbone er 1,94 høy, måler 171 centimeter rundt midjen, har en Mr.T-liknende hanekam og en anelse dun på kinnet. Hvis han kom gående mot deg, ville du trolig gått over til fortauet på den andre siden - hvis da ikke de seismiske bølgene av hans tunge skritt først slo deg over ende. Han er en sirkus freak. [...] Leger kaller ham morbid korpulent, som er en medisinsk måte å si "svære, feite svin" på."

Slik så det ut da Tabloid.nets Ed Mazza publiserte artikkelen "Subway Whale!" - undergrunnshvalen, fritt oversatt - om New York-togføreren Dwayne Richardson på 204 kilo som gikk til sak for å få tilbake jobben etter at han mislyktes i å innfri de fysiske krav hans arbeidsgiver satte til ham.

Mazza er altså en mann som gir rene ord for pengene, skjønt han aldri i verden ville funnet på å skrive slik neandertal-prosa for sin faste arbeidsgiver, New York Daily News. Men som deltidsansatt og ubetalt skribent i det San Francisco-baserte web-magasinet Tabliod.net uttrykker han vesentlig sterkere meninger enn de han tør stå for på papir.

Nå har imidlertid Mazzas kontroversielle skrivestil påført Tabloid problemer, melder E&P Interactive.

Tabloid (se egen omtale og nettsted via pekere i margen til høyre) har inntil nå publisert landsdekkende reklamer på sine sider gjennom et samarbeid med annonsenettet Flycast. Flycast plasserer annonser for cirka 300 annonsører på omlag 600 ulike klienters web-sider.

Med Mazzas spalte om den "svære, feite subway-typen" fikk Flycast nok. Annonsesamarbeidet ble stoppet med umiddelbar virkning.

I et brev til Taboids grunnlegger - og etter manges mening drivende dyktige spaltist Ken Layne - skriver Flycasts Leslie Fincke at "jeg beklager å måtte meddele Dem at vi vil deaktivere Deres nettsted fra Flycasts nettverk. Annonsører har klaget på ubehagelig og enkelte ganger anstøtelig redaksjonelt innhold som De publiserer på Deres nettsted. De nyeste klagene er kommet fra våre største annonsører angående Deres "Subway Whale!"-artikkel."

De annonsørene Flycast henviser til skal angivelig være influert av en gruppering som overvåker utslag av det man ynder å kalle "religiøs forblindelse" mot overvektige. Disse var ikke overvettes begeistret for Mazzas eskapader bak tastaturet. Også Tabloids redaktører fikk lest teksten fra gruppen.

I en e-post datert 18. september skrev noen som identifiserte seg som Christina Webster i "Ally for Fat liberation" - allierte for fet frigjøring, løst oversatt - "jeg skriver for å informere Dem om at Deres publikasjon vil BOIKOTTES som resultat av den forfølgelse som man har forsøkt å kalle journalistikk, skrevet av Ed Mazza, om Dwayne Richardson [...] Å publisere dette ignorante stykke søppel av Nazza var et grovt feilskjær. Hvis De er interessert i å få Deres fete lesere tilbake, anbefaler jeg Dem å publisere en rundhåndet unnskyldning til fete folk over alt, sammen med en umiddelbar oppsigelse av Ed Mazza."

Layne opplyser til E&P at flere liknende e-poster tilfløt Tabloid-redaksjonen i kjølvannet av Websters.

Hans kommentar til e-post-stormen er klar nok:

- Dette er tydeligvis personer som mener alvor med hvorvidt publikasjoner har livets rett basert på om morbid fettsyke framstilles som en positiv eller negativ sak, sier Layne, som legger til at dette også er en allright lakmus-test på annonsefinansierte web-publikasoner som sådan.

Tabloid-redaktøren betrakter Flycasts oppførsel som ytterst "hyklersk og feig", og kritiserer annonsenettverket for å gi etter "for en håndfull fanatikere".

- Et såkalt nettannonsefirma som bukker for enhver klage fra fanatikere er ikke det spor bedre enn et USA som flykter fra Taliban, skrev Layne i sitt tilsvar til Leslie Fincke, og stilte følgende retoriske spørsmål: - Har Flycast kansellert kontoene til alle nyhetsbyråer som har rapportert de skitne, pornografiske detaljene fra Starr-rapporten om president Clintons eskapader?

Flycasts ledelse ønsker ikke å delta i en offentlig debatt med Layne, og uttaler til E&P at "dette er et privat kontraktspørsmål vi håper å løse på en profesjonell måte".

---

(Les forøvrig utdrag fra Tabloids egen dekning via pekerne under relaterte nettsteder)

Til toppen